Банкеръ Daily

Пари и пазари

Какво да очакваме от петролните пазари през новото десетилетие?

2019 г. е към своя край, а с нея си отива и едно динамично десетилетие, донесло смут на петролните пазари, където цените на суровия петрол сорт Brent се колебаеха от най-високото си ниво от 125 долара за барел през 2012 г. до най-ниски цени от 30 долара за барел, достигнати през януари 2016 г.

Геополитическите сътресения, забавеният икономически растеж, увеличеният добив на земно масло от шисти, както и различните политики на ОПЕК до голяма степен определиха тенденциите в цените на петрола през последните десет години.

За десетилетието, започващо през 2020 г., ключовите фактори най-вероятно ще са подобни на тези, които наблюдавахме и в предишното, съобщава Анди Кричлоу, ръководител в S&P Global Platts, цитиран от Оil Price. "Състоянието на световната икономика, растежът на производството и износа на нефт в САЩ, както и политиките на ОПЕК+, ще продължат да влияят върху цената на петрола до 2030 г.", посочва експертът. Американските санкционни политики спрямо основните производители на петрол, включително Иран и Венецуела, също ще дооформят предлагането на пазара през следващите няколко години. Петролното производство на Венецуела вече достигна своето най-ниско ниво от десетилетие насам

От страна на търсенето, нарастващият дял на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс и увеличеното използване на електрически превозни средства ще започнат да изместват търсенето на изкопаеми горива в производството на енергия и търсенето на петрол в транспорта през следващото десетилетие, според много анализатори. Нарастващите проблеми с климата също могат да окажат влияние върху инвестиционните решения в производството на нови изкопаеми горива, включително и при нефта.

Основната картина на търсенето и предлагането вероятно няма да е кой знае колко по-различна, но тласъкът и политиките към по-зелени икономики могат да бъдат новият фактор, който да оформи пазарите и да повлияе върху цените на петрола.

Според S&P Global Platts Analytics, алтернативната енергия - включително възобновяемите енергийни източници, по-голямото навлизане на електромобилите, както и използването на водород - "ще ограничат общия призив за изкопаеми горива".

Много експерти прогнозират, че търсенето на петрол ще достигне връх около 2030 г., а според Международната агенция по енергетика то ще достигне най-високи нива в средата на 2020-те и ще се изравнява през 2030-те години. „Търсенето на петрол за товари на дълги разстояния, корабоплаване и авиация продължава да расте. Но употребата му при автомобилите ще достигне своя връх в края на 2020 г. поради подобряване на горивната ефективност и превключване на "електрическо гориво". По-ниските разходи за батерии са важна част от историята: електрическите автомобили на някои големи пазари скоро ще станат рентабилни, на базата на общите разходи, свързани с конвенционалните автомобили", казват от агенцията по енергетика в прогнозата си до 2040 година.

Не е изненадващо, че ОПЕК продължава да разглежда петрола като гориво с най-висок дял в световния енергиен микс през 2040 г. Организацията на страните износителки на петрол очаква електромобилите да имат дял от едва 13 процента от световния автомобилен парк през 2040 г., като прогнозира по-голямата част от растежа да идва все още от конвенционалните превозни средства с вътрешно горене.

През 2040 г. светът ще се нуждае от общо 10,6 трилиона щатски долара инвестиции в петрол, заяви ОПЕК в своята World Oil Outlook 2019 през ноември.

През новото десетилетие ОПЕК и неговите съюзници ще трябва да се съобразяват с производството на шисти в САЩ, където икономическият растеж се забавя. Но американското производство ще продължи да расте и през 2020 г. с повече от 1 милион барела, според почти всички основни прогнози. Очаква се производството на шисти в САЩ да започне да намалява в средата или в края на 2020 г., според оценките на ОПЕК.

Алиансът ОПЕК+ ще бъде тестван още през идния март, когато партньорите ще се срещнат, за да обсъдят производството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във