Банкеръ Daily

Пари и пазари

Как се губят 130 млн. долара от биткойни

Японският милиардер Масайоши Сон, основател на конгломерата на Softbank, губи над 130 милиона долара, като продава закупените по-рано биткойни, след като цената им се срива.

Според публикация на Wall Street Journal Сон е направил инвестицията в края на 2017-а близо до пика на спекулативната лудост около криптовалутата (през декември същата година тя достигна цена от 20 000 долара). Точните цени, на които Сон е купувал, не са ясни. Но биткойнът в момента се търгува на цена от близо 6 000 долара, като поскъпва с близо 45% от началото на годината.

Залогът в биткойни е бил направен с лични пари на Сон, а не с пари на SoftBank. Яонският бизнесмен придоби особено голяма популярност, когато стойността на неговата инвестиция в размер на 20 млн. долара в Alibaba скочи до над 100 млрд. долара.

SoftBank е най-голямата компания за рисков капитал в света с обща стойност на нетните активи 190 млрд. долара. Фокусирането на Сон върху дългосрочните инвестиции в технологични компании му помогна да доведе Фонда до 100 милиарда долара с дялове в Uber, Nvidia, Flipkart, WeWork, OneWeb и други.

Facebook logo
Бъдете с нас и във