Банкеръ Daily

Пари и пазари

Как поскъпнаха акциите на фармацевтични и биотехнологични компании

Тази година пазарната стойност на млади фармацевтични стартъпи и биотехнологични компании рязко се повишаваше, а това се дължеше на напредъка в търсенето на ваксина срещи COVID-19. Една от тези компании е германската BioNTech (основана от съпрузи с турски произход – бел. ред.), която съобщи за огромен напредък в съвместната си работа с американския гигант Pfizer. 

BioNTech разполага с 1500 служители и акциите й се търгуват на Уолстрийт в Ню Йорк. Тя е основана само преди 12 години, а котировките й са скочили с 225 процента от началото на годината. Стойността й днес е близо 26 милиарда долара и двамата й основатели влязоха в клуба на най-богатите германци. Покрай нея са поскъпнали акциите и на "малки" лаборатории, понякога без дори да са постигнали по-големи резултати. Акциите на германската CureVac, например са скочили с 300% тази година, на американската Novavax - с 2040 процента, а на Moderna с 326 процента и са на стойност над 30 милиарда евро.

Апетитът на инвеститорите се отрази и на първичното публично предлагане (IPO) на борсата. Меката за биотехнологиите Уолстрийт и специализираната борса Nasdaq регистрираха 65 нови компании, които привлякоха 16.2 милиарда евро, най-голямата сума в историята, според компанията за финансови данни Dealogic.

Moderna, която е много напреднала в разработването на ваксина, използва подобна технология на тази на BioNTech и Pfizer, а първите резултати от трета фаза на мащабното тестване са показали 94,5% ефективност на COVID ваксината. 

Пускането на пазара на ефикасна ваксина за по-малко от година, би било феноменален успех за тази компания, чиято технология все още не е е доказана. Това коментира Даниел Махони, управител на фонд във фармацевтичната индустрия за компанията Polar Capital в Лондон.

Именно тук се крие парадоксът при тези компании: те са щурмувани от инвеститори, привлечени от технологични обещания, а самите компании понякога нямат никакъв продукт, който да предложат. Това е отражение на силните колебания в сектор, който може днес да е на върха, а утре - да изпадне в немилост.

Такъв е случаят с американската компания Inovio, обещаващ кандидат за ваксина, чиито акции скочиха десетократно през лятото, и да се сринат, защото проектът се забави.

Европейският съюз разреши договор за 300 милиона дози от ваксината срещу COVID-19 на компаниите Pfizer и BioNTech. Това е четвъртият подобен договор, след като ЕК вече заяви желанието си да купи ваксини от AstraZeneca, Sanofi - GSK и Janssen Pharmaceutica. Водят се разговори и с CureVac и Moderna. Разработките на компаниите са в различна фаза на изпитания. 

Договорките предвиждат разпределение на ваксините между членовете на общността. За целта държавите трябва да изготвят планове за ваксиниране, за да са подготвени за действие, когато ваксината срещу коронавируса бъде готова.

България участва в пълното портфолио с всички седем ваксини от общата европейска инициатива за производство и доставка на бъдещи ваксини.

Facebook logo
Бъдете с нас и във