Банкеръ Daily

Пари и пазари

Как Илон Мъск качи цената на биткойн с 14 процента

Цената на криптовалутата биткойн се покачи с цели 14% до двуседмичен връх благодарение на основателя на Tesla Илон Мъск.

Това случи, след като милиардерът просто обнови визитката си в социалната мрежа "Туитър", записвайки в нея "#bitcoin". 

Предприемачът има 47.3 милиона последователи в "Туитър" и е рекордьор по коментари, довели до раздвижване на борсите. 

Мъск беше централна фигура и в сагата "Gamestop". Основателят на Tesla пусна публикация в четвъртък, която гласеше "Gamestonk !!“. Това доведе до ръст на цената на акциите на Gamecorp с 50 процента. 

Междувременно основателят на най-големия хедж фонд в света Рей Далио описа биткойна като "невероятно изобретение". Далио сподели, че самият той би инвестирал в криптовалутата, но би го направил с мисълта, че може да изгуби 80% от инвестицията си. 

"С колегите ми от Bridgewater съсредоточаваме усилията си върху съхранението на алтернативни активи и биткойнът няма да ни се изплъзне", коментира милиардерът. 

В своята публикация Далио поздравява създателите и поддръжниците на мечтата за нов вид пари. Според него те са свършили страхотна работа, поддържайки тази мечта жива и превръщайки критповалутите в актив, който е алтернатива дори на златото. 

Инвеститорът милиардер отбелязва, че се намираме в свят с нарастващ дълг и агресивно печатане на пари от централните банки, което увеличава нуждата от активи, които са алтернатива. Според него биткойнът и останалите криптовалути могат да задоволят тази нарастваща нужда. 

В началото на търговията в петък биткойнът достигна цена от 37 060 долара, като в последните часове цената му се задържа около 36 711 щатски долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във