Банкеръ Daily

Пари и пазари

Как една компания преобрази един футболен стадион

"Дженерали Арена" на ФК "Аустрия" (Виена) е модерен пример за свързано, безопасно и енергийно ефективно спортно съоръжение,

Интелигентните сградни технологии и иновативни решения за електроснабдяване и електрообзавеждане превръщат някога традиционната "Дженерали Арена" на ФК "Аустрия" (Виена), в модерен пример за свързано, безопасно и енергийно ефективно спортно съоръжение, съобщават от шведско-швейцарската мултинационална корпорация "АББ Груп".

Лидерът в иновативните технологии АББ бе избран да трансформира, построената през 1925 г., "Дженерали Арена", в интелигентно и адаптирано към нуждите на бъдещето място. Спортното съоръжение вече комбинира най-модерните технологии за интелигентни сгради и енергийно ефективно електроразпределение, като в същото време го прави по-интуитивно за управление и съобразено с нуждите на посетителите.

Тези IoT решения (Интернет на нещата) са част от портфолиото от дигитални продукти ABB Ability™, чиито обхват се простира от устройства до периферии и облачни услуги.

Това е и първият устойчив футболен стадион в Австрия. Той бе преоборудван в сътрудничество с Австрийския Съвет за устойчиво строителство, който подпомогна планирането на дизайна и изпълнението, което включва фотоволтаична система на покрива на северните трибуни.

"Беше удоволствие да работим с ФК "Аустрия" (Виена) и Австрийския Съвет за устойчиво строителство, за да реализираме един стадион, събрал в себе си най-новото от интелигентните сградни технологии с цел да се създаде едно интелигентно, приветливо пространство, което е лесно и ефективно за управление, но също така и намалява влиянието върху околната среда", отбелязва Оливър Илтисбергер, управител на бизнес направлението за интелигентни сгради на АББ,

Цялата верига на стойността на електроснабдяване и електрообзавеждане на стадиона - от разпределение средно напрежение до всеки отделен електрически контакт, е издигната на едно много високо ниво. Акцентите в продуктовите решения в това преобразуване включват: безопасно захранване, надеждност, икономия на енергия, подобрено преживяване за посетителите. За допълнителен персонализиран нюанс прекъсвачите за осветлението във ВИП зоната и други стратегически точки около стадиона са проектирани в известните за клуба виолетови цветове и феновете дори могат да ги закупят в магазина на клуба, за да си ги монтират у дома.

След две години строителство, 24-кратните национални шампиони на Австрия имат нов интелигентен и устойчив футболен стадион, който издигна профила на клуба и направи много по-лесно конкурирането с местните съперници "Рапид" - Виена.

Александър Мунда от управлението на стадиона споделя: "Искахме да положим нов стандарт за модернизираност и комфорт на стадион с нашата нова "Generali Arena". За да постигнем тази амбициозна цел, трябваше да работим с най-добрите компании във всички области. В АББ ние открихме идеалния партньор по отношение на сградни технологии и инфраструктура. Отзивите от нашите почитатели, ВИП гости и служители, които влизат в контакт с продуктовите решения на компанията, са изключително положителни. АББ е инсталирала своите нови и иновативни технологии в целия стадион, което прави "Дженерали Арена" това, което е днес: най-модерният и красив стадион в Австрия."

Инициативите на АББ за свързана безопасност и енергийна ефективност, в комбинация с разширяването на капацитета на стадиона до 17 500 седалки и плановете за реконструиране на игрището и построяване на нов регионален младежки център, означават, че стадионът вече отговаря на стандарта на УЕФА за четиризвездно игрище, който разрешава дори провеждането на полуфинали на Шампионска лига.

В Северната трибуна, чиято реконструкция струва около 42 млн. евро, има 4100 места за зрители и включва 28 ВИП ложи, две луксозни ложи и две ложи за високопоставени личности, както и подземен паркинг за 370 ВИП гости. Източната трибуна дава място на 5050 зрители и включва магазина за сувенири, музей и ресторант, а западната трибуна разполага с места за 5600 зрители.

Футболен клуб "Аустрия" (Виена) (на немски: Fußballklub Austria Wien) е сред най-успешните австрийски клубове. Основан е през 1911 година от играчи, отцепили се от Виенския крикет и футболен клуб. Цветовете на клуба са виолетово и бяло и затова запалянковците ги наричат Die Violetten ("Виолетовите").

В историята на "Аустрия" (Виена) има и българска следа. през годините в отбора са играли: Чавдар Цветков (от "Славия" - София, 1980-1983 г.), Петко Петков (от "Берое", 1981-1982 г.), Илия Вълов (от ЦСКА, 1991-1992 г.) и Трифон Иванов (1997-1998 г.).

Шведско-швейцарската мултинационална корпорация "АББ Груп" (ABB Group), със седалище в Цюрих АББ, е технологичен лидер, който задвижва дигиталната трансформация в индустрията. Продължавайки своята над 130-годишна история на иновации, компанията управлява четири ориентирани към клиентите, световни водещи бизнеси: "Електроснабдяване и електрообзавеждане", "Индустриална автоматизация", "Задвижване и Роботика" и "Дискретна автоматизация", поддържани от общата дигитална платформа ABB Ability™. Водещият бизнес "Енергийни мрежи" на АББ ще бъде продаден на Hitachi през 2020-а. Компанията развива дейност в над 100 държави и за нея работят над 147 000 служители.

Facebook logo
Бъдете с нас и във