Банкеръ Daily

Пари и пазари

Кафето е сред най-печелившите борсови стоки

Пандемията от COVID-19 доведе до скок на търсенето на кафе на зърна през миналия месец след като преработватели на суровината заработиха на пълна пара, за да задоволят скока на търсенето на затворените по домовете си клиенти в условията на полуразрушени снабдителни вериги. Мениджмънтът на втората по големина кооперация за кафе в Бразилия - Minasul - отчита скок на доставките за Европа и за Северна Америка. Очакванията са били за износ на 400 хил. чувала зърна (от по 60 кг всеки) за цялата 2020-а. Заявките обаче са надхвърлили това количество още през март и новите прогнози са за 800 хил. чувала - над двойно повече от миналогодишните 360 хиляди.          

След временен спад в началото на кризата, когато китайските кафенета бяха затворени, цените на кафето се възстановиха, защото едрите компании за обработка на зърната като "Нестле" и "Лаваца", се втурнаха да набавят суровина. Фючърсните контракти за по-висококачествената базова марка зърна "Арабика", които се търгуват на борсата ICE в Ню Йорк, са поскъпнали с 20% от началото на февруари - до 1.20 щ. долара за един фунт (453.6 грама), което прави кафето една от най-печелившите борсови стоки в света. За сравнение, през същия период суровият петрол е загубил над 40% от пазарната си оценка, а медта - около 8 процента. 

От началото на април цените се задържат, но на преден план излиза риска за доставките заради намаляващите складови запаси преди новата реколта на ключовите производители на сорт "Арабика" в Латинска Америка. Упорито ниските цени през 2018-а и 2019-а принудиха много производители да изоставят фермите си, а износът от страните от региона, включително от Хондурас и от Колумбия, спадна заради по-ниските печалби. Анализатори на "Рабобанк" очакват слабия износ от много държави да се задържи през цялата 2020-а. Дори в Бразилия, която е най-големият световен производител и износител на кафе, някои купувачи не успяват да набавят необходимите количества и да изпълнят всички поръчки. Надеждите са в новата реколта, чието събиране започва през май, както и втората "беритба" в Колумбия през последното десетдневие на април.   

Анализаторите очакват колебания на цените, защото не е ясно дали бразилската реколта, която се очертава да е близо до рекордните количества, ще може да се събере, обработи и транспортира. Много работници в страната не искат да пътуват надалече и може да възникне недостиг на мигрираща работна ръка. Забраните за пътувания, наложени от националните и регионалните власти в Колумбия, също са сериозно предизвикателство пред прибирането на кафето - дори зърната да се оберат, ще останат логистичните препятствия на всеки етап от маршрута от фермите до пристанището. Остава и несигурността за потреблението.   

Търсенето на пакетирано кафе скочи през март, като продажбите в САЩ се увеличиха със 73% спрямо същия период на миналата година, сочат данни на фирмата Nielsen, следяща сектора. Брокерът на борсови стоки Marex Spectron обаче очаква потреблението като цяло да се свие, защото пиенето на стимулиращата напитка у дома няма да може да компенсира консумацията във вериги като "Старбъкс" и в ресторантите. "Рабобанк" прогнозира, че търсенето ще се понижи с 0.4% през 2020-а спрямо 2.5-процентния ръст през 2019-а. Спад от такъв порядък ще е сходен с наблюдавания след финансовата криза от 2008-а.   

Браншът се надява на възстановената работа на кафенетата в зоните, които първи се срещнаха с вируса. Стийвън Хърст - шеф на доставчика на висококачествени сортове кафе Mercanta, вече съобщава за подем на бизнеса в Азия. Въпреки че в Европа и в САЩ продажбите са замрели, активността в Сингапур "е много близко до нормалната", твърди Хърст. 

Надеждите на бразилските производители са, че оживлението на търсенето ще задържи цените на сегашните им равнища и че логистичните пречки ще бъдат преодолени. Шосетата и пристанищата са отворени, а корабни гиганти като Maersk се опитват да решат недостига на контейнери за износителите. Фермите пък са под своеобразна карантина - работниците живеят изолирано, което гарантира, че работата ще продължи.  

По данни на Международната организация на производителите на кафе, лидер сред износителите през 2018-а е била Бразилия, следвана от Виетнам, Колумбия, Хондурас и Индия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във