Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЖОТЕВ БЛОКИРА ТЪРГОВИЯТА С КОМПЕНСАТОРКИ

През седмицата приключи покупката на компенсаторни записи за приватизацията на търговската база в Илиянци, твърдят осведомени източници. Участници на пазара коментираха, че избраният за нов собственик на дружеството Търговски център Тракия, освен придобитото предварително количество, е купил още 5-6 млн. лв. номинал. Последните компенсаторки кандидат-приватизаторите са купили във вторник, като посредник е била средноголяма финансова къща. Нейният изпълнителен директор още на другия ден замина на море в чужбина, доволен от печалбите.
Оттук нататък цената на записите сигурно ще върви надолу, поне докато не се появят нови приватизационни сделки. Защото изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Левон Хампарцумян заяви през седмицата, че ведомството му няма да приключва продажби, освен вече напредналите, и ще остави всичко на приемниците си. Така че на компенсаторният пазар не могат да се очакват продажби дори и за 2-3 млн. лв. номинал.
Вероятно заради натиска върху пазара от фирма Търговски център Тракия записите се докоснаха до 23% в средата на седмицата, но повечето от транзакциите ставаха основно около 22-22.5 процента. Земеделските бонове пък запазиха нивото си от 15.5 процента. Ако се изравнят правата за участие в приватизацията на компенсаторните записи и бонове и при други плащания цената им ще се срещне около 17-18 лв. за 100 лв. номинал, предвиждат играчи на пазара.
Експерти от икономическия екип на царското движение обаче заявиха, че е възможно номиналите на селските книжа да бъдат дисконтирани в определено съотношение спрямо записите Лучников. Идеята е след това да се пристъпи към създаването на единен инструмент. Ако това стане, сегашното съотношение между двата вида книжа, което е около две към едно, ще се запази, прогнозират наблюдатели.
Причина за пренебрежението към земеделските номинали е прекаленото завишение на стойността им при тяхното емитиране. Средно за декар невърната земя са издавани между 300 и 500 бона, а цените на селскостопанските земи рядко надхвърлят и 200 лв. за декар.
Друг любопитен момент от седмицата бе, че според слухове от кулоарите на икономическото министерство Петър Жотев вече не се появява в сградата и затова няма кой да разписва удостоверенията при прехвърляне на собствеността по компенсаторките. Според запознати в момента около 500 практически сключени сделки чакат да бъдат парафирани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във