Банкеръ Daily

Пари и пазари

Жителите на Хонконг "полудяха" по юана

Гражданите на Хонконг не са купували китайски юани с такъв ентусиазъм от шоковата девалвация на китайската валута през 2015-та. 

Банковите клиенти на територията са увеличи деноминираните си в офшорни юани спестявания с чисто 163 млрд. юана (25 млрд. щ. долара) през последните 12 месеца - близо четири пъти повече отколкото през същия период на предишната година, показват официалните статистически данни. За последен път те са "пазарували" валутата с по-висока от тази скорост през 2014-та - малко преди китайското правителство да девалвира националната парична единица, която впоследствие навлезе в низходяща спирала на търговия. 

Увлечението по юана се дължи на множество фактори, включително и на спекулациите, че той ще продължи да се засилва след като поскъпна с над 5% към зелените пари през последните 12 месеца. Юанът е в изгодна позиция и заради доходността на десетгодишните китайски облигации, която е над два пъти по-висока отколкото на аналогичния по срочност американски правителствен дълг. (Бел. ред. - доходността на американските десетгодишни облигации приключи търговията си на 14 септември на равнище от 1.26%, а същият по срочност китайски дълг връща на инвеститорите 2.896% годишно). 

Откриването на депозити в юани в Хонконг може да получи нов тласък в близко бъдеще, когато се очаква откриването на два нови канала, целящи да насърчат инвестиционните потоци между територията и континентален Китай.

Единият е южния лъч на програмата Bond Connect, която ще осигури маршрут на китайските инвеститори да купуват задгранични дългови инструменти. ( Тази програма е въведена в действие през юли 2017-та и представлява пазарна схема, позволяваща на чуждестранните инвеститори да влагат пари в китайския междубанков пазар на облигации като използват финансови институции от вътрешността на страната и от Хонконг.) Вторият канал е новата схема за свързано управление на лични състояния (Wealth Management Connect), която ще даде възможност на търговците да купуват инвестиционни продукти в Хонконг и Макао.    

По оценка на банкери на "Креди агрикол" пускането на схемите за свързване ще подкопае още повече позицията на Хонконг като мост между Изтока и Запада и се връзва добре с бъдещото набиране на депозити в юани зад граница. 

Ключовият мотор на търсенето на юани е очакването, че китайската валута ще остане стабилна въпреки реалната  перспектива Федералният резерв да започне да ограничава програмата си за покупка на облигации, което ще подкрепи щатския долар.

Китайските пари печелят от силния капиталов приток и от предпазливото използване от Пекин на стимули в подкрепа на икономиката. Юанът и тайванският долар са единствените две азиатски валути, които са поскъпнали към американския долар през тази година.  

Офшорният юан се разменяше срещу 6.4391 за един щ. долар на 15 септември след като през май се повиши до 6.3525 за един долар - най-високата стойност за последните три години. 

Все пак, не всички са убедени, че депозитите в юани в Хонконг ще продължат да се увеличават. Просто защото в момента инвеститорите се възползват от по-високата доходност на китайската валута и от залозите за поскъпването й. Тя не е напълно конвертируема, ликвидността й се управлява от Пекин и ще престане да привлича масово клиенти в момента, в който започне да поевтинява.  

Други обаче смятат тенденцията за необратима. Поне докато Китай използва всичките двигатели за свързаност, търсенето на офшорни юани ще подкрепя портфейлните инвестиции и те ще нарастват. Все повече китайски местни управи емитират облигации в Хонконг и обогатяват продуктовата гама на южния лъч на схемата Bond Connect. А това ще подобри ликвидността. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във