Банкеръ Daily

Пари и пазари

Жилищните цени са надути с 10%

Цените на жилищата в най-богатите държави в света вероятно са "напомпани" с около 10% след продължилия десетгодишен бум - един от най-мощните от 1900-а насам, пресмятат експерти на "Оксфорд икъномикс". Британската фирма за изследвания посочва Нидерландия, Канада, Швеция, Германия и Франция като най-рискови пазари на недвижими имоти, като базира констатациите си на дългосрочни тенденции и съотношения цени/наеми. Икономистите са изчислили, че оценките на жилищата в 14 напреднали икономики са нараснали с 43% за период от десет години.

Сегашният бум е напът да стане втори по дължина и трети по ръст на цените за последните 120 години, конкуриран основно от последния пик през 2006-а преди глобалната финансова криза. 

При жилищата в Америка през април са регистрирани най-високия ценови скок от над 30 години насам, а недвижимата собственост във Великобритания през същия месец е поскъпнала най-мощно от почти две десетилетия. И на двата пазара ниските ипотечни лихви, активното търсене на по-големи имоти в предградията и недостатъчното предлагане са сред основните двигатели на растежа.  

Въпреки по-скромното увеличение през последните два месеца, средните жилищни цени на Острова се очаква да скочат с 21% през следващите четири години. По този начин те далеч ще надхвърлят по продължителност периода на данъчните редукции при покупката на нови имоти, които започнаха да се отменят от началото на юли, по данни на имотния брокер Savills. 

Високите оценки и продължаващата ценова инфлация повишават перспективата за бъдещ "значим ценови обрат", въпреки че по-бавният ръст на ипотечните кредити в сравнение с периода преди финансовата криза предполага и по-нисък риск този ценови балон да се спука, смятат специалистите на "Оксфорд икъномикс". Те посочват в анализа си, че ключов въпрос през идните години ще бъде начина на поведение на реалните лихви предвид противоположните влияния върху тях, като демография, натрупани спестявания и вероятността от задаваща се по-висока инфлация.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във