Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Жилищни пазари в риск

Опасностите, които дебнат световните пазари на жилища, са "изключително сериозни" в Австралия, Хонконг, Канада и Швеция, твърдят експерти на лидера в областта на глобалните прогнози и анализи Oxford Economics. Което в исторически план е заплаха за икономическата активност. Икономистите посочват, че и в четирите държави жилищните цени са много високи, налице е продължителен жилищен бум, дълговите равнища са значителни и има относително голям дял на заемите с плаваща лихва. Челната десетка оформят Нова Зеландия, Дания, Норвегия, Великобритания, Швейцария и Южна Африка.

Добрата новина е, че рисковете са сравнително ограничени на ключови пазари като Щатите, Германия, Франция, Китай и Япония. В допълнение, в повечето стопанства няма значителен ръст на ипотечните лихви, а  на някои места те дори са се понижили. Така че класическият тригер за спад на жилищните цени до голяма степен отсъства.

В Австралия жилищните кредити са в размер на 115% от БВП, цените са се увеличили с 28% през последните пет години, а жилищата са надценени със 160 процента. Положително е, че жилищните оценки са започнали да вървят надолу и през август са били с 3% по-ниски спрямо същия период на 2017-а. А три от четирите най-големи австралийски банки са повишили ипотечните лихви през последните седмици, оправдавайки се с по-високите разходи за финансиране. Най-висок е ценовият ръст на жилищния сектор в Хонконг (37% за последните пет години), който експертите определят като надценен с 203%, но пък жилищните кредити са в размер на 48% от БВП на региона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във