Банкеръ Daily

Пари и пазари

Женският пазар в София влиза в 21 век

Най-старият столичен пазар ще се модернизира. Столична община планира до две седмици да бъдат монтирани 32 камери, най-висок клас на оборудването, в зеленчуковия сектор на Женски пазар (между ул. "Кирил и Методий" и бул. "Сливница"). Целта е да се повиши значително сигурността на търговците и посетителите на пазара.

Драгомир Димитров, изпълнителен директор на "Пазари Възраждане" ЕАД, общинското дружество, което стопанисва пазара, обяви в четвъртък, че близо 100 хиляди лева са инвестирани в мащабния ремонт на търговските площи на Женски пазар. Това включва и подмяната на видеонаблюдението на пазарното пространство.

През 2014 г. Женският пазар е обновен в участъка между улиците „Екзарх Йосиф“ и „Св. св. Кирил и Методий“. Тогава за ремонти бяха отпуснати 8.2 милиона лева – 80% средства от европейската инициативата „Джесика“ и 20%  от "Пазари Възраждане" ЕАД. Боядисани и ремонтирани са всички 181 търговски маси на пазара, подменени са тентите и механизмите, сменена е подовата настилка в сектора, поставено е LED осветление на пазарната площадка и на алеите, подменени е надземната част на контейнерите за боклук, озеленени са градинките.

Женският пазар е създаден още след Освобождението, развивал се много бързо и постепенно се е превърнал в най-влиятелното и престижно търговско средище през 20 век в столичния град. Намиращ се в централната градска част между два столични булеварда – „Тодор Александров“ и „Сливница“, близо до Лъвов мост, той е жива история в развитието на търговските отношения в центъра на София. Старата градска архитектура, съчетана с модерните павилиони и търговски обекти за продажба на пресни плодове, зеленчуци и хранителни стоки, създават неповторима атмосфера и усет за автентичност и история, съпътствали развитието на това търговско средище.

След реконструкцията на Женския пазар е създадено и ново културно пространство – галерия „Сердика“, разположено на втория етаж в един от двата централни корпуса. Галерията представя живопис, графика, фотография, организират се творчески ателиета, концерти, представяне на книги, срещи с творци и общественици.

Женският пазар е постоянна туристическа дестинация, интересът към която се провокира от колоритността на търговците и стоките и автентичната градска архитектура. Всекидневно той се посещава от много гости на столицата и страната, които отнасят със себе си освен типични български сувенири и стоки, и спомена за един чудесно прекаран ден.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във