Банкеръ Daily

Пари и пазари

Женева приветства Libra

Женевският офис на Libra Association

Паричните експерти от планетата посрещнаха хладно идеята на "Фейсбук" да пусне в употреба  собствена дигитална валута - Libra. Финансовите регулатори пък се готвят да я вкарат в строги нормативни рамки. Единствено Швейцария я прие с отворени обятия. 

"Женева е  във възторг , че ще работи с "Фейсбук", обяви през миналата седмица Пиер Моде - ръководител на ведомството за икономическо развитие на кантона, след като се разбра, че компанията е решила да разположи в града централата на Libra Association - организация с идеална цел, която ще управлява мрежата за разплащания и финансовите резерви за криптовалутата. Швейцарският държавен секретариат за международни финанси пък отсече: "това е положителен знак, че Швейцария може да играе роля в амбициозен международен проект". 

Решението за "Фейсбук" е показателно за мекия подход към регулациите и ентусиазма по отношение на цифровата валута, който не се споделя от контролните органи по света. Преди време швейцарските политици буквално изпаднаха в умиление пред възможността градчето Цуг, известно с ниските си данъци, да се превърне в местната "силициева долина". А през миналата година тогавашният финансов министър Йохан Шнайдер-Аман, заговори дори за "крипто долина", която да прерасне в "крипто нация Швейцария".

Засега обаче няма особен повод за ентусиазъм. За разлика от Берлин и Лондон, в Женева няма технически квартал, за който да се говори по света. А Libra е наела офис в бизнес сграда на остров в река Рона, където беше бившият клон на банка Coutts. Сред другите наематели са PayPal Holdings и Crypto Finance.

 

"Фейсбук" е замислил Libra като "по-спокоен" конкурент на Bitcoin, фиксирайки я към кошница от валути и ценни книжа. В тази връзка председателят на "Бенк ъф Инглънд" коментира, че посреща идеята "с отворени обятия, но не и с отворена врата". Колегите му обаче не са чак такива ентусиасти. Френският финансов министър Брюно льо Мер коментира, че "е безспорно", че Libra "става суверенна валута" и призова да се прегледат внимателно плановете на "Фейсбук". Максин Уотърс - председател на комисията за финансови услуги в щатския парламент, настоя да се спре разработването на дигитални монети докато конгресът не ги проучи. Причина са поредицата фалшиви първоначални публични продажби на жетони в САЩ, поставили нащрек контролните органи във Вашингтон, че криптовалутите се превръщат в магнит за престъпния свят и Швейцария не е имунизирана срещу тази заплаха. Например, през 2017-а хакери на Wannacry използваха швейцарска борса за Bitcoins, за да изперат насилствено отнетите чрез тяхна престъпна схема средства. Същата година швейцарският финансов регулатор Finma предупреди обществеността за измами с цифрови монети, затвори един оператор от бранша и започна разследване срещу други. По същото време, лиценз за професионален фондов мениджър получи Crypto Finance, който й даде право да управлява, да разпределя национални и чуждестранни средства и да предоставя съвети на инвеститори.

Банката за международни разплащания (БМР) предупреди в публикувания на 23 юни годишен обзор, че технологични гиганти като "Фейсбук" могат "бързо да извоюват доминираща позиция" в глобалните финанси и да се превърнат в потенциална заплаха за конкуренцията, финансовата стабилност и социалното благосъстояние. Международният регулатор прикани колегите си по света да "преработят" правилата за работа, за да се справят със структурните промени, внесени от новите играчи, контролиращи "ключови цифрови платформи" като сайтове за електронна търговия и социални мрежи.

 

Централата на БМР в Базел

 

В доклада си БМР признава потенциалните ползи от въвеждането на Libra като начин за достъп на изключените от традиционни банкови услуги 1.7 млрд. души по света. Но, същевременно, предупреждава и за неправомерното използване на клиентските данни, което може да има отрицателен ефект върху икономиката и благосъстоянието. Например, компании като "Фейсбук" и "Амазон" могат да изключат високорискови групи от застрахователния пазар или да въведат дискриминационно високи лихвени проценти за кандидатите за заеми. 

Страните от Г-7, централните банки и МВФ пък планират да работят заедно във форум на високо равнище, на който да проучат рисковете от подобни на Libra валути и да вземат решение как точно да гарантират необходимия контрол срещу прането на пари.

Finma съобщи през миналата седмица, че се е свързала с "Фейсбук", за да прецени дали проектът изисква одобрение. Като цяло обаче подходът на регулатора към криптовалутите е благоприятен за мениджърите от "крипто долината". 

Говорител на Libra Association коментира, че притегателната сила на Швейцария като място за връзка между гражданското общество и международните организации е мотивирала избора на "Фейсбук". В случая обаче вероятно е помогнал и фактът, че Дейвид Маркъс, който оглави Libra, е отрасъл в Женева. Той е учил за кратко в тамошния  университет  преди да стане предприемач в сферата на технологиите и президент на PayPal Holdings.

Криптовалутите предлагат също и нова сфера за конкуренция на частните швейцарски банки, чиито позиции бяха сериозно дискредитирани  от чуждестранните разследващи органи, които търсеха данъчни измамници, укрили състояния в Алпийския оазис. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във