Банкеръ Daily

Пари и пазари

Жена ще оглави "Ситигруп"

Джейн Фрейзър

"Ситигруп" обяви на 10 септември, че следващият й главен изпълнителен директор ще е жена. Това е Джейн Фрейзър, която в момента е президент и шеф на глобалното управление за дребни банкови услуги. Госпожа Фрейзър ще замени на поста Майкъл Корбат, който се оттегля през февруари 2021-а след 37 години работа в банката, от които осем - като главен изпълнителен директор. С това назначение "Ситигруп" става първият едър играч от Уолстрийт, който поверява ръководството на жена.  

Председателят на борда на директорите на "Ситигруп" - Джон Дъгън - обяви, че госпожа Фрейзър ще "издигне банката на следващото (по-високо) равнище" благодарение на огромния си опит и познания на всичките линии на бизнес и региони и заради способността си да мисли стратегически. 

Петдесет и тригодишната Фрейзър е родена в Шотландия. Дипломира се като бакалавър по икономика в университета в Кеймбридж, а по-късно получава магистърска степен от бизнес училището на Харвард. Започва кариерата си в "Голдмън Сакс" в Лондон, след което се прехвърля в консултантската компания "Макинзи", където работи в областта на финансовите услуги и глобалната стратегия и израства до партньор. 

Постъпва на работа в "Ситигруп" през юли 2004-а като шеф на клиентската стратегия на инвестиционното и глобално банково управление и постепенно започва да се изкачва по служебната стълбица. На сегашната си ръководна позиция е от 2019-а и отговаря за бизнеса на институция в 19 държави, след като като преди това е била ръководител на поделението на банковата група за Латинска Америка. 

В банковия свят, запазена до ден днешен мъжка територия, я смятат за изгряваща звезда, а след трусовете в "Уелс Фарго" - за потенциален нов лидер на банката. 

През 2015-а заема 41-о място в 51-членната класация на списание "Форчън" на най-влиятелните бизнес-дами в света.

Фрейзър е омъжена и има двама сина. Съпругът й, родом от Куба, напуска работата си на банков мениджър в Европа по време на финансовата криза от 2008-а, за да се грижи за децата. 

Назначението на Фрейзър за шеф на четвъртата по големина банка на Америка идва в условията на мощен обществен натиск и призиви за равнопоставено отношение по полов и расов признак. В края на 2019-а само 31 жени са заемали ръководни постове в големи американски компании, чийто акции са включени в индекса S&P 500. Тогава на изслушване в Конгреса са поканени шефовете на седем от най-едрите американски банки, които трябвало да обяснят липсата на дами и цветнокожи в управленските им екипи и да отговорят на въпроса дали биха посочили за свои приемници жени или лица от друга раса. Никой от тях не е отговорил утвърдително. 

Миналата година "Роял бенк ъф Скотлънд" назначи Алисън Роуз за главен изпълнителен директор и тя стана първата жена ръководител на една от четирите водещи кредитни институции на Острова.

Госпожа Фрейзър пък ще е "бялата лястовица" на Америка. Още когато преминава на работа в "Ситигруп" преди 16 години, тя обяснява прехвърлянето си отвъд Атлантика с по-големите възможности за израстване на жените. Макар че в интервю за "Си Ен Ен" през 2018-а тя да отрича да има аспирации към висшата управленска позиция в която и да било банка, защото има още много да учи.

Всъщност, госпожа Фрейзър нееднократно е получавала правомощия да оздрави попаднали в затруднения части на "Ситигруп". Тя работи в ипотечното й управление след финансовата криза през 2008-а и е назначена да отговаря за Латинска Америка веднага след скандала с отпуснати с измама заеми за 400 млн. щ. долара от банковото поделение ("Банамекс") в Мексико.  

Самата Фрейзър твърди, че, за да бъде човек добър лидер, той трябва да има визия и кураж да взема непопулярни решения и да задава неудобни въпроси. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във