Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЖЕГАТА ВДИГНА ГРАДУСА НА КОМПЕНСАТОРНИЯ ПАЗАР

След период на затишие покрай парламентарните избори търговията с компенсаторни инструменти отново набра скорост. Кулминацията на засиленото търсене на записи бе в понеделник и във вторник, когато изнервени от напиращите срокове за плащанията по приватизационни сделки купувачи вдигнаха цената им от 18 на цели 22 лв. за 100 лв. номинал. На това ниво се сключваха само единични контракти, така че късметлиите продавачи не бяха много. След това търсенето позамря и котировките се върнаха до 19-19.5 процента. Все пак търсене на лучниковки има. Вероятно това са фирми, на които предстои да подпишат с Агенцията за приватизация договори за покупката на няколкото мини например.
Проблемът пред търговията с компенсаторки напоследък са малките, раздробени номинали, които се предлагат. За търсене на 600 хил. лв. трябва да се съберат около 30 удостоверения, коментират водещи брокери на пазара. Този проблем може донякъде да отпадне с подготвяното листване на записите на фондовата борса. Все още търсенето на пазара е за номинали на стойност няколко милиона лева. Това обаче е заради временния пик на приватизационните сделки, които досегашните шефове на АП бързат да приключат.
Играчите на пазара напоследък се вълнуват най-вече от предстоящото временно спиране на търговията с тези платежни инструменти. Според едни тази мярка въобще не се налага, а по-крайните са на мнение, че сделките с тях могат да бъдат прекратени не за един-два месеца, а дори и за половин година. Преобладават очакванията, че планираната стъпка трябва да се направи сега, през лятото, когато търговията със записи и без това е замряла, а няма и кой знае колко приватизационни сделки. През отпускарския сезон обаче администрацията също е по-мудна, а вероятно все още не се знае как технически ще се осъществи процесът на обездвижването на книжата в Централния депозитар. Не е изяснено и как ще стане обединяването на двата платежни инструмента - записите и компенсационните бонове, издавани като обезщетение за собствениците, чиито земеделски земи не могат да бъдат върнати.
Предстоящото сливане на различните видове книжа ще доведе до постепенното изравняване на цените им. Сега селските номинали се търгуват по около 14 процента. Наистина плътно сближаване на котировките им ще има, но при условие че инструментите се обменят в съотношение 1:1. Твърди се обаче, че при сливането номиналът на земеделските бонове ще се дисконтира с 20-40 процента. Подобна теза изказа пред в. БАНКЕРЪ и спряганият за заместник-министър на икономиката Калоян Нинов. Така че в крайна сметка съотношението между цените на записите и боновете ще се определи административно. Със сигурност обаче това ще стане след консултации със заинтересованите.
Някои брокери са обезпокоени от прокрадващите се предложения право на покупка на акции срещу компенсаторки в бъдещите търгове да имат само първоначалните собственици на такива книжа. Ако това стане факт, всички спекуланти ще бъдат изиграни, а освен това ще се променят и правилата на играта. Вероятността подобен замисъл да се осъществи на практика не е голяма, но някои от анализаторите все пак са нащрек. Причината е, че те са се нагледали на какви ли не промени в последно време.

Facebook logo
Бъдете с нас и във