Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Жан-Клод Трише - Спасителят в ръжта

Валутните търговци възлагат огромни надежди на управителя на Европейската централна банка Жан-Клод Трише да опази целостта на еврозоната, докато политиците вземат дългосрочно решение за намаляване на огромните дефицити на периферията на общността. Досегашната стратегия на ЕЦБ да купува правителствени облигации на потънали в дългове държави и по този начин да сваля разходите за обслужването им работи. Впоследствие парите, напомпани във финансовата система на съответната страна, се изтеглят чрез аукциони на седемдневни депозити от банките (програма, известна като стерилизация) и по този начин не се допуска ръст на инфлацията от този източник.
Именно това е основната причина еврото да се търгува толкова силно въпреки всичките дългови проблеми на еврозоната, смятат валутни анализатори. Единната европейска валута продължава да е с 14% по-силна от щатската.
Други валутни експерти са на по-различно мнение - не става въпрос за сила на еврото, а за слабост на долара, твърдят те. Този сблъсък на мнения ще продължи поне докато не се разпръснат новите облаци, които се трупат на хоризонта.
Най-голямото притеснение на икономистите е, че се задава нова рецесия, Или в най-добрия случай
охлаждане на растежа
до символични стойности. Доказателства за подобно твърдение, поне в еврозоната, се трупат от няколко месеца. А последните данни ги потвърждават.
Секторът на услугите и на производството на общността запазват и през август най-слабия си растеж за последните почти две години. Общият индекс, който следи двата бранша, е бил 51.1 пункта - на косъм от разделителните 50 точки, под които започва спадът.
Намалява и доверието на потребителите - индексът, който следи нагласите на домакинствата в 17-те страни от еврорегиона, е паднал през август до минус 16.6 пункта срещу 11.2 през юли, сочат първоначалните оценки на Европейската комисия.
Индустриалните заявки пък неочаквано са се понижили с 0.7% през юни след 3.6% ръст през май.
Германия също започва да се задъхва
Доверието на местните институционални инвеститори и анализатори се е сринало през август. Индексът ZEW на Центъра за европейски икономически проучвания е потънал до минус 37.6 пункта от минус 15.1 през юли. А индексът IFO, който следи бизнес - климата в страната, е паднал от 112.9 пункта през миналия месец на 108.7 през този - най-ниската стойност от юни 2010-а насам. По оценка на икономисти тези цифри са разочароващи, но не са причина за паника, защото икономическото възстановяване на Германия вероятно е достигнало върховата си точка, но едва ли там ще има стагнация или рецесия.
Никола Саркози се бори
да запази върховия рейтинг на Франция, като качва данъците на компаниите и на най-богатите, за да облекчи отчасти тежестта от бюджетните ограничения и забавянето на икономическия растеж в изборната 2012-а.
Премиерът Франсоа Фийон обяви мерки на стойност 12 млрд. евро за тази и за следващата година и понижи прогнозата си за ръст на стопанството до под 2% през всяка от тях. Бюджетният дефицит на страната, който достигна 7.1% от БВП през 2010-а, трябва да се понижи до 5.7% през 2011-а и 4.5% през 2012-а.
Френският кабинет предвижда разходите да бъдат намалени с 500 млн. евро през тази година и с други 1 млрд. евро през 2012-а. Сред мерките за увеличение на приходите са 3% допълнителен данък върху лицата с годишен доход над 500 хил. евро, както и по-високи данъчни ставки по капиталовите печалби, алкохола, тютюна и подсладените напитки. Извънредният налог върху богатите ще бъде запазен, докато дефицитът на Франция не падне до 3% от БВП. Той ще вкарва в хазната по около 200 млн. евро годишно, а Фийон го определя като символ за солидарност.
По оценка на икономисти тези мерки могат да се окажат недостатъчни, за да се предотврати понижение на кредитната оценка на Париж.
У нас
междубанковият валутен пазар през седмицата беше активен. Среднодневните изтъргувани обеми валута достигнаха 1954 млн. евро (3821.5 млн. лева). Сделките в щатски долари заемаха 0.76% от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във