Банкеръ Daily

Пари и пазари

Jaguar със сериозен удар по конкурента си Tesla

От запалването на първия Fisker до наши дни, Tesla до голяма степен доминира на американския пазар на електромобили. Изпълнителния директор на Tesla Илон Мъск все по-успешно разширява доминацията на своята компанията въпреки конкуренцията на двата нови луксозни SUV модела с батерия в американските салони през последните 10 месеца - I-Pace на Jaguar и e-tron на Audi. Model S и X на Tesla до голяма степен устояват срещу конкуренцията на двата кросоувъра, които предлагат по-малък обхват и по-малка инфраструктура за обществено зареждане. Jaguar и Audi също нямат фактора, който Мъск е запазил за марката Tesla, макар че са предприели агресивен подход към автономията и използват актуализации на софтуера, за да добавят функциите си за игри и забавления.

Британският производител Jaguar в опит да привлече нови клиенти и да пребори конкуренцията, организира акция, като предлага отстъпка от 3000 долара за своя електрически кросоувър I-Pace само за собственици на автомобили Tesla в рамките на следващия месец и половина, информира Bloomberg. За да получи отстъпката, клиентът трябва да предостави документи, потвърждаващи, че притежава електромобил на американската марка. От Jaguar дори заявиха готовност да продадат I-Pace с намалена цена на членове на семейството на изпълнителния директор на Tesla Илон Мъск.

"Ако клиент избере I-Pace, той взема съзнателното решение: не искам Tesla. Наистина трябва да си човек, който не харесва Tesla, който не иска продукта на Tesla, за да предприемеш това предизвикателство", подчертава Ед Ким, анализатор в компанията за проучване на пазара на автомобили и консултантска компания AutoPacific. Маркетинговият екип на Jaguar прекара години във въвеждането на I-Pace на автомобилния пазар. През 2016 г. марката дори се присъедини към "Формула Е", алтернативата на "Формула 1". След като първоначалните усилия за набиране на купувачи на електрически автомобили се оказаха предизвикателство, Jaguar реши да атакува Tesla директно. Акцията на автомобилния производител отстъпка от 3000 долара на I-Pace за собствениците на Tesla, се очаква да доведе до сигурно подобрение на продажбите на I-Pace.

"Потребителите, в резултат на това, че виждат нашата състезателна програма, ни смятат за марка автомобил, която биха обмислили за покупката на електрически автомобили. Рим не е построен за ден и за първокласен автомобилен производител с първото си електрическо превозно средство е необходимо време на пазара", отбелязва състезателният директор Барклей.

Facebook logo
Бъдете с нас и във