Банкеръ Daily

Пари и пазари

Jaguar ще произвежда новия Land Rover Defender в Словакия

Британската компания Jaguar Land Rover ще произвежда в Словакия нов модел на своя легендарен Land Rover Defender SUV, а не във Великобритания.

"Jaguar Land Rover потвърждава, че напълно нов Land Rover Defender ще бъде сглобен в завод в Словакия. Новият Land Rover Defender, проектиран и конструиран във Великобритания, ще бъде представен на автомобилното изложение във Франкфурт през септември. Jaguar и Land Rover вече правят редица коли в други страни и те все още се смятат за британски автомобили", заявиха от компанията.

Решението на автомобилопроизводителят да премести производството в Словакия не е свързано с предстоящото изтегляне на страната от ЕС, а с факта, че моделът използва голям брой от същите резервни части като Land Rover Discovery, който се произвежда в предприятие в района на Нитра. През миналата година приблизително 450 хиляди автомобили излязоха от конвейерите на Jaguar Land Rover във Великобритания. Въпреки, че товаб е с 15% по-малко от предходната година, компанията запази първата си позиция като най-големия британски автомобилен производител, следван от Nissan. Jaguar Land Rover отбеляза, че планира да направи значителни инвестиции в компанията си в Солихул, Уест Мидландс, Англия във връзка с производството на своите водещи модели Land Rover и Range Rover.

Производството на Land Rover Defender бе преустановено през 2016 г. Причината, поради която авиокомпанията предприе тази стъпка, бяха съвременните изисквания за безопасност и екологичност на автомобилите, на които този модел, произведен за първи път през 1948 г., не отговаряше. Новият модел Defender ще бъде представен на автомобилното изложение във Франкфурт през септември тази година и ще бъде пуснат в продажба догодина. Прототипът на автомобила вече е покрил 1,2 милиона километра.

Британското правителство е предпазливо към автомобилостроителите, които преместват производство си в заводи извън страната след предупрежденията от страна на индустрията, че може да възникнат евентуални рискове от предстоящото излизане на Великобритания от Европейския съюз. Възможните закъснения при доставката на части и готови модели, евентуална нова митническа бюрокрация, необходимостта от повторно сертифициране на автомобили и др., принуди производителите на автомобили да изготвят планове за действие при непредвидени обстоятелства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във