Банкеръ Daily

Пари и пазари

Изстрадано примирие на петролния фронт

След като наводни пазара и напълни хранилищата с черно злато, ОПЕК+ под ръководството на воюващите вече месец за пазарен дял сили - Саудитска Арабия и Русия - се споразумя да намали петролния добив с 9.7 млн. барела на ден за май и юни. Това се случи на 12 април, след четиридневен маратон от преговори и под натиска на щатския президент Доналд Тръмп, чиято страна губи милиони долари и хиляди работни места от фалиращи производители на шистово гориво заради мизерните петролни котировки. Договореното съкращаване на добива е около 10% от глобалното предлагане, което се сви сериозно заради ограниченото от пандемията от COVID-19 потребление на горива. 

САЩ и Г-20 призоваха на 10 април водещите държави-производителки на петрол да вземат "всички необходими мерки", за да стабилизират енергийния сектор. Русия и Саудитска Арабия пък поискаха и икономиките извън ОПЕК+ да се включат в това мероприятие.

Споразумението ще е в сила две години. След ударното намаление от по 9.7 млн. барела дневно през май и юни, от юли до края на 2020-а редукцията ще е със 7.6 млн. барела, а от 1 януари 2021-а до 1 май 2022-а - с по 5.6 млн. барела на ден.

В рамките на Г-20 приносът на САЩ, Бразилия и Канада е от 3.7 млн. барела на ден плюс още 1.3 млн. барела от други страни членки на групата. Тези редукции обаче са на хартия и изобщо не представляват реално доброволно намаление на добива, а по-скоро са в резултат на ниските петролни котировки, принудили по-дребните играчи с по-високи производствени разходи да закрият производствени мощности или да излязат от бизнеса. Експерти от бранша посочват, че са необходими месеци и дори година за материализирането на това ограничение на добива на практика. 

Мексико постигна дипломатическа победа със съгласието си да свали добива с едва 100 хил. барела - под изискваните като дялово участие в "ОПЕК+" 400 хил. барела или грубо 22%, колкото е приносът на Москва и Рияд. Това поставя под въпрос бъдещето на страната във формата "ОПЕК+", като Мексико ще вземе решение дали да напусне алианса през следващите два месеца, твърдят участници в преговорите. Мексиканският президент Мануел Лопес Обрадор съобщи на 10 април, че Тръмп е обещал американците да направят допълнителни намаления на количествата черно злато за сметка на Мексико като поеме част от излишъка. Засега не е ясно как точно ще проработи този план (ако има такъв). 

Според наблюдатели, Тръмп е очевидният победител в тази сделка, защото той на практика отказа да намали в реален обем производство на горивото на страната си и посредничи активно това да направят другите. Тръмп е и първият през последните 30 години американски президент, настоявал упорито за по-високи цени на петрола, при това пред ОПЕК, чиято роля и съществуване перманентно оспорва и демонизира. По оценка на щатското министерство на енергетиката, в сегашните условия американското производство на черно злато ще спадне с 10 процента. 

Петролните пазари се оживиха след съобщението за постигнатото споразумение за орязване на добива на суров петрол и в азиатската търговия на 13 април сорт "Брент" и американският WTI поскъпнаха с по около 4 процента. Дали тази тенденция ще се запази, ще покаже времето. Анализатори посочват, че редукциите влизат в сила на 1 май, а дотогава има още три седмици, през които досегашното производство да продължи с пълна сила. Още повече, по оценка на експерти, потреблението на суровината е намаляло с 35% в резултат на пандемията, докато добивът на петрол е орязан с 10% с потенциал да достигне 20% по обективни причини. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във