Банкеръ Daily

Пари и пазари

Израел е включил китайски юани в резервите си

Израелската централна банка е направила най-големите за последните повече от десет години промени на структурата на валутните си резерви, които през 2021-а са за първи път в историята са надхвърлили 200 млрд. щ. долара. От началото на 2022-а към съществуващия валутен микс от щатски долари, евро и британски паунд, са добавени китайски юани, японски йени, канадски и австралийски долари. 

Новите попълнения са сериозна промяна на "цялостната инвестиционна посока и философия" на "Бенк ъф Израел", посочва в интервю заместник председателят на институцията Андрю Абир. След сериозни дискусии, проведени от банковия паричен комитет през миналата година, е решено паундът и йената да имат 5% дял от валутните резерви, а канадският и австралийският долар - по 3.5% всеки. Участието на юана ще е 2% за 2022-а, сочи публикуваният годишен отчет на израелските централни банкери. 

За да се "наместят" новите валутни участници, делът на еврото пада от сегашните малко над 30% до 20% - най-ниското равнище от поне десетилетие. Щатският долар пък ще участва с 61% срещу досегашните 66.5 процента. За разлика от тях, делът на британската лира почти се удвоява до 5% и се връща до нивото от 2011-а.  

Мощният ръст на израелските валутни резерви е накарал централната банка да удължи инвестиционния си хоризонт, обяснява Абир. И да изкара прилична възвръщаемост от тях, която да покрие разходите по пасивите.

Програмата за валутни интервенции на "Бенк ъф Израел" започва преди повече от десет години тогавашният банков председател Стенли Фишер, за да овладее поскъпването на шекела. В резултат задграничните резерви на институцията в момента надхвърлят една трета от БВП на страната и са били малко над 206 млрд. щ. долара в края на март. Промяната на състава на запасите привежда Израел в тон с останалия свят, въпреки че страната трябва да инвестира и в още една важна глобална резервна валута - швейцарския франк.  

Анализ на МВФ на състава на официалните валутни резерви в световен план показва, че към края на миналата година еврото е имало близо 20% дял в тях, щатският долар - малко под 59%, а брианският паунд - почти 5 процента. Участието на юана се е увеличило леко в сравнение с третото тримесечие на 2021-а - до поредния максимум от 2.79 процента. Делът на зелените пари пък е най-нисък от 1995-а, за сметка на еврото, английската лира стерлинг, канадския долар и китайския юан. Замразяването на руските валутни резерви като част от международните санкции заради инвазията в Украйна може да предизвика страните да продължат да преструктурират валутните си запаси.

Китай се бори за по-голяма роля на паричната си единица на международната сцена, въпреки че тези амбиции се натъкват на сериозни пречки: ограничена конвертируемост на юана и стриктното му управление от паричните власти. Последните репортажи, че Саудитска Арабия води преговори с Пекин за оценяване на някои петролни продажби в юани подсили спекулаците, че валутата ще разшири приложението си в търговията на суровини, защото печели от де-доларизацията в хода на руско-украинската война.   

Държавите от Латинска Америка са инвестирали почти 30 млрд. долара в активи в юани през последните пет години, по данни на "Голдмън Сакс груп". В публикуван през март обзор анализатори на банката от Уолстрийт твърдят, че Израел също "е направил някои ключови промени за диверсификация" и е добавил китайски пари за над 1 млрд. щ. долара в резервите си само през февруари. 

Новата валутна кошница на Израелската централна банка отговаря и на трансформирането на търговските потоци на страната след като тя разви процъфтяващ технологичен сектор със световно приложение и разкри офшорни залежи от природен газ, които задоволяват нуждите й и дори остава за износ. 

Въпреки че САЩ все още са най-големият търговски партньор на Израел преди Китай, по данни на агенция "Блумбърг", общият търговски обмен с азиатския колос почти се е удвоил между 2016-а и 2021-а. В Европа най-активно с еврейската държава търгуват Германия и Швейцария.

Facebook logo
Бъдете с нас и във