Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ИЗПЪРЗАЛЯНИТЕ СЕ БРОЯТ НАЕСЕН

Пазарът не ни изненада много през последните седем дни. Известната пасивност, която прояви, позволи на европейските книжа да направят опит за понижаване на цените, но засега сякаш купувачите и продавачите успяват да намерят баланс. Все пак равновесието едва ли ще се задължи дълго. По-логично е развитието за книжата да е негативно. Тук не е задължително да пренебрегваме и възможността за нов опит за покачване на цените.
Все пак успяхме да видим фючърса на бунда под 115, но засега той успешно възстанови нивата си. Ако побутването му от страна на редица фактори се съчетае с известно мълчание от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ), той може отново да успее да изплува по-нагоре.
Засега от Централната банка не предвиждат подобна дискретност. Отново се понесе идеята за по-смели повишения на лихвата било чрез директна стъпка от 0.5%, или чрез по-голям размер към края на годината. И тъй като знаем, че когато са отдадени на заслужен отдих от борбата с инфлацията, хората от ЕЦБ обичат да използват времето за даване на интервюта. Затова ударите върху европейските облигации може би тепърва предстоят.
В Обединеното кралство се загрижиха, че май растежът на икономиката им е позабавил темпото си. Информацията дойде от Банк ъф Ингланд, с което банкерите най-вероятно предизвикаха завист в европейските си колеги, които всячески се опитват да постигнат подобно задържане. За сметка на това британските облигации повишиха цените си и кой знае - може пък отново да се окаже, че играта с лихвите невинаги предизвиква това, което би следвало и пише в учебниците.
В САЩ преди лихвения анонс от 29 юни облигациите също повишиха цените си. Пазарът беше изтъргувал каквото имаше за търгуване в евентуалното поредно повишение на ФЕД, а и май постепенно става безразличен към поредните рекордни лихви. Инфлация - чудо за три дни. Двугодишните книжа носят по-висок доход от тридесетгодишните и само атрактивните за покупки нива май спират американската крива на доходността съвсем да придобие вид на пързалка.
А кой ще е изпързаляният - ще броим наесен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във