Банкеръ Daily

Пари и пазари

Изпълнителният директор на "Wells Fargo" напуска директорския стол

Изпълнителният директор на американската банка Wells Fargo & Co. Тимъти Дж. Слоун подаде оставка, съобщава New York Times. Слоун е вторият ръководител на банката, който внезапно се оттегли, а трезорът се бори да се възстанови от поредицата от самопричинени скандали.

Слоун пое първото място през 2016 г. с мандат да почисти банката, след като неговият предшественик беше принуден да подаде оставка. Веднъж разглеждан като най-добре управляваните финансови институции в страната, Wells Fargo призна през 2016 г., че от години е откривал милиони фиктивни сметки в имената на клиентите, неправилно им е налагал такси и ги е продавал нежелани продукти. Но г-н Слоун, който е в компанията от 31 години, може да направи малко, за да възвърне подновената критика относно културата и търговските практики на банката. Всъщност той се превърна в гръмоотвод за критики, включително от членовете на Конгреса, които призоваха за неговата оставка, пише още изданието.

Обявявайки заминаването на г-н Слоун, банката заяви, че ще търси външен кандидат и че насърчаването отвътре не е успяло да постигне необходимите реформи. Уелс Фарго каза, че 58-годишният Слоун ще бъде заменен от генералния адвокат на банката, Алън Паркър, на междинна основа, докато търси постоянен шеф.

През последните осем години Слоун е получил 150 млн. долара от Wells Fargo под формата на заплата, акции и бонуси, показват изчисления на Equilar. Той ще получи и стандартен пакет за оттегляне на стойност 24 млн. долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във