Банкеръ Daily

Пари и пазари

Изпълнителният директор на Volkswagen не очаква рецесия в Германия

Моделът Volkswagen iD.3 бе показан на автосалона във Франкфурт, а първите автомобили ще бъдат на разположение на клиентите в средата на 2020 година.

Изпълнителният директор на Volkswagen Хърбърт Дис заяви, че неговата компания не е застрахована срещу забавянето на световната икономика. "Някои от глобалните пазари наистина са в рецесия. Все още няма истинско икономическо възстановяване в Китай", заяви Дис в интервю за CNBC.

Германският автомобилен производител е успял до голяма степен да защити своя пазарен дял чрез интелигентен маркетинг, както и бавен ръст на продажбите в САЩ, отбеляза още изпълнителният директор на компанията. През юли Volkswagen Group обяви, че оперативната й печалба за първото полугодие е нараснала с 10% до 9 милиарда евро. Освен това наскоро компанията показа първия си масов електромобил, с който започва нова ера в индустрията, насочена към наличието на повече превозни средства с нулеви вредни емисии. Моделът Volkswagen iD.3 бе показан на автосалона във Франкфурт, а първите автомобили ще бъдат на разположение на клиентите в средата на следващата година.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви през май, че някои вносни автомобили и части представляват заплаха за националната сигурност, но отложи решението за налагане на вносни мита на европейските автомобили, давайки повече време за търговски преговори. По този повод изпълнителният директор на Volkswagen заяви, че митата не улесняват живота и че германската загриженост зависи от ниските търговски бариери за запазване на маржовете. Дис добави, че Volkswagen би искал търговските заплахи да изчезнат през следващите месеци, но не очаква това да се случи. Той посочи, че не очаква рецесия в Германия.

"Ние сме на пълен работен ден, имаме нови пазари, имаме много технологии и иновации, които навлизат на пазара, нови бизнес концепции, така че не очаквам рецесия в бъдеще", каза Дис.

Германската икономика през второто тримесечие на годината показа рецесия на фона на намаляващия износ. Брутният вътрешен продукт през април-юни се понижи с 0.1%, след като се повиши с 0.4% през януари-март. Правителството очаква икономическият растеж да се забави до 0.5% тази година спрямо 1.5% през предходната година. Напрежението в световната търговия, забавянето на глобалния икономически растеж и рисковете, свързани с Брексит, се отразяват негативно на външното търсене, създавайки рискове за най-голямата икономика в Европа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във