Банкеръ Daily

Пари и пазари

Изпълнителният директор на Mastercard се оттегля в началото на следващата година

Аджей Банга

Главният изпълнителен директор на Mastercard Аджай Банга, който е на поста от 10 години, ще се оттегли в началото на следващата година. Той ще бъде заменен от главния продуктов директор Майкъл Мибах, съобщава Ройтерс.

Банга, който пое компанията след финансовата криза през 2008-2009 г., успя да утрои приходите й, а онлайн пазаруването започна да набира известност по целия свят.

Роденият в Индия Банга ще поеме ролята на изпълнителен председател, а Мибах ще стане президент на компанията от 1 март. Председателят Ричард Хейторнтуайт ще се оттегли след повече от десетилетие на поста, когато Банга заеме новата си позиция, се казва в съобщението на компанията.

Преди да се присъедини към Mastercard като президент за Близкия изток и Африка през 2010 г., Мибах служи като управляващ директор в Barclays Bank и като генерален мениджър в Citibank.

Във връзка с назначаването на Мибах за президент, Mastercard сключи ново споразумение за обезщетения, което добавя 750 000 щатски долара към основната му годишна заплата, посочват от Mastercard. Освен това той ще получи и акции с целева стойност от 6,25 млн. долара. Заплатата му като главен изпълнителен директор ще бъде определена по-късно, добавят от компанията.

На 24 февруари Mastercard предупреди, че нетните приходи на компанията за първото тримесечие ще бъдат засегнати, ако разпространението на коронавируса продължи през този период.

Акциите на компанията спаднаха с близо 2 на сто до 319 долара за акция преди началото на търговията днес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във