Банкеръ Daily

Пари и пазари

Изплашените от инфлацията германци се тълпят за злато

Множество инвеститори в злато вероятно са обсебени от вероятността Федералният резерв да започне да ограничава паричните стимули, но не и германците.

Търсенето на благородния метал в Германия, чиито граждани са традиционно най-едрите купувачи на златни монети и кюлчета в Европа, е достигнало през второто полугодие до най-високите си равнища от 2009-а насам, показват данни на Световния златен съвет. Златните покупки и на други западни пазари също е било силно, но германците в частност са използвали суровината като застраховка срещу растящата инфлация - бизнес, който търговците оценяват като добър.    

"В нашето ДНК исторически е заложен страх от инфлацията, а сега инфлационният риск се покачва", коментира Рафел Шерер - управляващ директор на металния дилър Philoro Edelmetalle, чийто златни продажби са скочили с 25% в сравнение с доста успешната 2020-а. Шерер оценява като много положителна перспективата на скъпоценните метали.  

Любовта на Германия към златото се заражда преди век по времето на хиперинфлацията във Ваймарската република, когато покупателната способност на потребителите колабира.

През юли 2021-а, когато германското правителство започна да разхлабва мерките срещу коронавируса и да отваря икономиката, инфлацията скочи до най-високата си стойност за последните повече от десет години. А отрицателните лихвени проценти в Европа също правят активите, които не носят доходност (каквото е златото), по-атрактивни, обяснява Шерер.  

Крайно дясната партия "Алтернатива за Германия" със сигурност ще използва растящата инфлация, за да увеличи подкрепата си преди общите избори на 26 септември. Борещата се срещу емигрантите политическа сила обвинява Европейската централна банка, че "лишава" германците от спестяванията им със своята "престъпна политика на нулеви лихви".

Предупрежденията на "Алтернатива за Германия" намериха отзвук и в най-четения германски таблоид "Билд". През юни вестникът публикува статията "Инфлацията изяжда нашите спестявания", включително и графика, показваща скока на цените на бензина, както и на други потребителски стоки.

Търсенето на златни кюлчета и монети в Германия е скочило с 35% през първото полугодие на 2021-а в сравнение с предишния шестмесечен период при средно 20% за останалия свят, показват занните на Световния златен съвет.

Въпреки интереса, златните котировки са намалели с почти 7% спрямо началото на юни, защото пазарните играчи очакват от Федералния резерв да започне да ограничава огромните стимули, които дефакто помонаха на скъпоценния метал да достигне рекордно високи цени през 2020-а.

Годишната конференция на цетралните банкери и финансови експерти в Джаксън хол, щата Уайоминг, която се проведе виртуално от 26 до 28 август, обаче не дава категоричен отговор кога точно американските централни банкери ще започнат да редуцират месечните покупки на дългови книжа, които в момента са в размер на 120 млрд. долара. А шефът на институцията Джеръм Пауъл, който беше и домакин на събитието, посочи за пореден път, че наблюдавания напоследък ръст на потребителските цени е временен, а икономическото възстановяване - неравномерно. 

В Европа очакванията за лихвени повишения от ЕЦБ през идните години остават неясни. Което може да подкрепи търсенето на злато в Германия, дори ако златните котировки започнат да падат.

Жълтият метал приключи седмичната си търговия на цена 1817.58 щ. долара за сделките с незабавна доставка и 1819.50 за фючърсните контракти с доставка през декември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във