Банкеръ Daily

Пари и пазари

Износът за Хърватска през 2022 г. е нараснал с 97 процента

През миналата година износът за Хърватска е нараснал с 97% до 325 милиона евро. Това стана ясно след посещение на Саня Губерина - новият съветник в посолството на Хърватска в София, в Българската търговско-промишлена палата. Тя разговаря с председателя Цветан Симеонов по повод работата си с дирекция „Международно сътрудничество и международни организации“.

Във фокуса на Губерина ще бъдат търговско-икономическите отношения между Хърватска и България. По време на срещата бяха обсъдени практични стъпки за подпомагане на бизнеса след пандемията и в ситуация на световна икономическа криза.

Основно България изнася за Хърватия мед и медни сплави, биодизел, нефтени масла, облекла – конфекция, телевизори, медикаменти, хлебарски и тестени изделия, нефт и газ, метални тръби и профили и шоколад.

Вносните стоки за България от Хърватия за 2021 година са сурови нефтени масла, пури, козметика, телевизори, минерални или химични торове, отпадъци и отломки от мед, нефтен газ, хартии и картони и изделия от кожа.

Общо хърватските инвестиции в България към 31.12.2021 година възлизат на 38.8 милиона евро. През 2021 година в България са постъпили 6.7 милиона евро хърватски инвестиции. 

Българските инвестиции в Хърватия са в областта на търговията - продажба на електроника и техника за домакинството, кабелна ТВ мрежа, металообработка, козметична промишленост и хранително-вкусова промишленост.

Борислава Кирилова

Facebook logo
Бъдете с нас и във