Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ИЗНОСЪТ ПРОДЪЛЖАВА ДА РАСТЕ

Последните данни на Агенция Митници показват, че износът на пшеница от 1 юли до 8 октомври е в размер на около 740 хил. тона. През първата седмица на октомври извън страната са реализирани 7844 т, като експортът е насочен основно за Румъния. До края на месеца вероятно ще бъдат експортирани още количества. Очаква се до началото на декември износът да е около 800 хил. т хлебно зърно.
Не така стоят нещата при ечемика. От 2 до 8 октомври са изнесени 6052 т, основно за Сирия. Експортът на ечемик на международния пазар за същия период е достигнал 105 хил. тона. И през оставащите един-два месеца до края на 2006-а няма потенциал за сериозното му увеличение.
През първата седмица на октомври са експортирани и малко над 60 хил. т слънчоглед, като 56 хил. т са реализирани в държави от Европейския съюз. Износът на слънчоглед ще продължи да се увеличава и в началото на следващата година вероятно ще достигне 200 хил. тона.
Все още не е започнал активният експорт на царевица. В началото на октомври са изнесени 26 тона. Общото количество царевица, изнесено през септември и началото на октомври, е 1969 тона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във