Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Износът намалява през първите три месеца на годината

В първите три месеца на годината износът на страната намалява с 6.9% спрямо същия период на миналата. Това показват данните на Националния статистически институт. От януари до март от страната за изнесени стоки за 9.5 млрд. лв., а само през март - за 3.2 млрд. лв., което е с 8.8% по-малко, отколкото в същия период на миналата година.

В същото време стойността на вноса е 11.7 млрд. лв. или с 0.3% повече в сравнение с първото тримесечие на 2013 година. Само за март статистиката отчита увеличение на вноса с 1.6% до 3.9 млрд. лева.

Драстичен е спадът на износа на България към трети страни - с 16.8% по-малко и възлиза на 3.4 млрд. лева. Български стоки на най-голяма стойност са изнесени за Турция, Китай, Русия, Сингапур, Обединените арабски емирства и Македония, които формират над половината от износа за трети страни.

През март износът към тези места намалява с 22.2% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 1 млрд. лeвa.

Спадът на вноса от държави извън ЕС пък е със 7.8%, а стойността му е 4.4 млрд. лева. Най-големи вносители са Русия, Турция, Китай и Украйна. За март вносът намалява с 5.6% и достига до 1.4 млрд. лв. спрямо година по-рано.

Facebook logo
Бъдете с нас и във