Банкеръ Daily

Пари и пазари

Износът на петрол от Венецуела падна до 16-годишно дъно

Износът на петрол от Венецуела падна до 16-годишно дъно през август поради нарастващите опасения на купувачите от възможно нарушаване на американските санкции.

Венецуела се опитва да продаде петрола си, докато Съединените щати продължават да затягат санкциите срещу страната. Дори редовни клиенти, като Indian Reliance Industries, се въздържат от закупуване на венецуелски суровини, отбелязва Bloomberg. След като Америка спря да купува петрол от Венецуела, компании от Индия и Китай станаха основните вносители на суровини, а САЩ не са купували петрол от Венецуела от 14 седмици.

В началото на август тази година президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ за блокиране на активите на венецуелските власти под юрисдикция на САЩ. Централната банка на Венецуела и венецуелската национална петролна компания PDVSA бяха включени в списъка със санкции. Действията на САЩ срещу Иран и Венецуела доведоха до увеличаване на глобалното търсене на руски петрол и до ръст на доходите на руските петролни компании.

Американските санкции срещу Венецуела са в сила от март 2015 г. Тогава президентът Барак Обама ги представи срещу редица венецуелски служители в отговор на експулсирането на американски дипломати от страната. Оттогава санкциите многократно се разширяват. Наскоро САЩ затегнаха редица санкции срещу Венецуела, включително срещу нейните държавни компании. В края на януари 2019 г. САЩ наложиха санкции срещу венецуелската национална нефтена и газова компания PDVSA.

Facebook logo
Бъдете с нас и във