Банкеръ Daily

Пари и пазари

Измама във Facebook - "раздават" до 10 млн. долара от името на Дуейн Джонсън

Нова измама в социалната мрежа "Фейсбук"  - потребители са подмамени да споделят данните си от името на холивудската кино звезда Дуейн Джонсън. 

Профилът, който се опитва да събира информация за потребителите на платформата, се казва Muhammad Arsyad. За известна автентичност обаче името впоследствие е променено на Dwe Johnson . Качени са снимки на актьора, както и на "щастливи победители" от томболата. 

За да спечелят милиони долари, от потребителите се изисква да напишат в коментарите под публикацията първата буква от името си.

Уловката обаче е, че по този начин те споделят и информацията за своя профил. Това помага на измамниците да събират данни и да разпространяват по-бързо схемата в общността. 

Отделно в публикацията се казва, че ако я споделим в пет групи, шансовете ни "да спечелим" до 10 млн. долара се увеличава.

Естествено, още в първия ред на текста четем, че това не е измама:

"Внимание!!! Това не е измама. Изберете първата буква от името си и ще получите съответната сума. Правете го с вяра. Споделете тази публикация в 5 група сега. Колкото повече споделяте, толкова повече са шансовете за печалба. Парите ви ще бъдат изпратени 2 минути след като ни изпратите съобщение. Не пренебрегвайте този шанс. Вашето време започва сега. Успех и Бог да ви благослови!"

Въпросният профил вече има над 4000 последователи. Публикацията е коментирана 11 хиляди пъти, а споделянията са над 8 хиляди. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във