Банкеръ Daily

Пари и пазари

Излишъкът, който Вашингтон игнорира

Америка е имала годишен дефицит от над 330 млрд. щ. долара с Китай и около 550 млрд. долара с другите части на планетата през 2017-а,  сочи търговският й баланс. Проучване на "Дойче банк" обаче  показва, че Щатите имат  "излишък на агрегатните продажби" - показател, следящ както директния търговски обмен, така и продажбите на мултинационалните компании.

Според икономистите на най-голямата германска банка търговският дефицит само от стоки и услуги е подвеждащ и не отчита истинския размер на американските бизнес интереси. Защото през последните десет години щатските компании по света са продали чрез поделенията си зад граница повече продукция, отколкото другите държави са реализирали в Америка.

Например китайските потребители притежават повече айфони и купуват повече коли на "Дженеръл мотърс," отколкото американските граждани. Предвид интереса на китайските домакинства към чуждестранни стоки и услуги, стимулиран отчасти и от повишеното им благосъстояние, излишъкът на САЩ спрямо  Китай от тези продажби може да надхвърли 100 млрд. долара до 2020-а, ако двете икономики избегнат търговска война. Чуждестранните поделения на американските компании са реализирали излишък на продажбите и с други държави, включително и с Мексико и Канада  през 2017-а. Но са били на дефицит с Германия и Япония.

Има и анализатори, които не са съгласни с тази методология. Според тях брутните продажби показват, че интересите на щатските фирми не са еднакви с тези на американските работници. Защото компаниите могат да печелят от растежа зад граница, без да изнасят от Щатите и без да разкриват работни места у дома.

Facebook logo
Бъдете с нас и във