Банкеръ Daily

Пари и пазари

Излишните банкови резерви могат да свалят долара

Когато Федералният резерв понижи основния процент по федералните фондове за втори пореден път през тази година много анализатори "категоризираха" мярката като подкрепяща зелените пари.

Нормалната логика е, че валута, която носи по-ниски доходи, би трябвало да поевтинява. В случая обаче щатските централни банкери правят онова, което и колегите им от еврозоната и от Япония, при това - не чак толкова настървено. А без по-ясен обрат към по-агресивно парично предлагане от страна на американските монетарни стратези, доларът по-скоро ще остане "упорито силен", смята Лий Хардман, валутен анализатор в лондонското поделение на японската MUFG.

Ханс Редекер, който оглавява звеното за глобална валутна стратегия на "Моргън Стенли", обаче не споделя този оптимизъм, защото посочва друг особено съществен фактор, който би могъл да свали доларовите котировки. Това са депозитите на търговските банки във Федералния резерв, които надхвърлят изискваните по закон минимални задължителни резерви. Този фактор се оказа критичен през миналата седмица когато щатските пазари за краткосрочни заеми (overnight) се оказаха без налична ликвидност и кредитните разходи скочиха до най-високите в историята 10 процента. (Бел. ред. - "Банкеръ" описа подробно случая в материала "Репо" тревогите на Федералния резерв", публикуван в banker.bg  на 18 септември). 

За да се справи с ликвидната криза Нюйоркският клон на щатската централна банка интервенира неколкократно на щатските парични пазари. А на 20 септември обяви поредица от дългосрочни мерки, предназначени да отслабят натиска в критични периоди какъвто е краят на месеца когато банките се опитват да свият балансите си, за да отговорят на изискванията за по-благосклонно отношение от страна на регулаторите.

В официално изявление клонът на Федералния резерв в Ню Йорк информира, че от началото на тази седмица пуска три 14-дневни срочни репо-операции от по 30 млрд. щ. долара всяка (на 24, 26 и 27 септември). Освен това ще предлага всеки ден до 10 октомври и дневни (overnight) репо-сделки за поне 75 млрд. долара всяка. Усвоените средства може и да са по-малко от предложените количества в зависимост от внесените заявки. След 10 октомври банката ще осъществява подобни транзакции при необходимост, за да помогне за поддържането на лихвата по федералните фондове в целевия диапазон 1.75-2 процента.

Редекер посочва, че мерки като описаните по-горе вероятно ще натиснат надолу американския долар, защото неговата цена по правило следва плътно количеството "излишни" резерви в системата. Колкото повече са те, толкова по-голямо е предлагането на долари, респективно - по-ниски са доларовите котировки.

Засега прогнозите на Редекер не се сбъдват, въпреки първите два кръга от репо-операции на 23 и 24 септември. В късната следобедна европейска търговия на 24 септември зелените пари са разменяха срещу 1.1015 щ. долара за едно евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във