Банкеръ Daily

Пари и пазари

Изграждането на "Северен поток 2" продължава въпреки поправките в Газовата директива на ЕС

Поправките, внесени от Съвета на ЕС в Газовата директива, не променят правните рамки на изграждането на газопровода "Северен поток 2". Реализацията на проекта продължава по график и при подкрепа от страна на инвеститорите, заяви пред ТАСС Йенс Мюлер - официален представител на компанията Nord Stream 2 AG, оператор на строителството на "Северен поток 2".

"Реализацията на проекта продължава в пълно съответствие с действащото законодателство и при пълна подкрепа от страна на финансовите инвеститори", каза той. "Споразумението за внасяне на поправки в Газовата директива на променя правните рамки на строителството на газопровода", подчерта Мюлер.

"Компанията Nord Stream 2 AG прие за сведение официалното приемане на поправките в Газовата директива на ЕС", продължи официалният представител на компанията, който поясни, че преди да влезе в сила, законопроектът трябва да бъде публикуван в Официалния вестник на ЕС и да бъде имплементиран в националното право на страните членки в срок от девет месеца.

Както съобщи днес по-рано пресслужбата на Съвета на ЕС, Европейският съюз окончателно утвърди проектопоправките в Газовата директива, които позволяват на Брюксел да разшири възможностите си за контрол върху морските газопроводи, включително и "Северен поток 2". Променената директива разширява действието на енергийното законодателство на ЕС върху морските газопроводи от трети страни в съюза, излизащи извън границите на ЕС.

Според нормите на Третия енергиен пакет на ЕС операторът на "Северен поток 2" трябва да бъде независима от "Газпром" компания, а 50% от мощностите на газопровода трябва да бъдат запазени за доставка на газ от независими доставчици, което може за неопределено време да остави тръбата наполовина празна, коментира ТАСС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във