Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Изглежда плашещо, но и този път няма да е различно

Гено Тонев                                                                     

Портфолио мениджър

УД Юг Маркет Фонд Мениджмънт АД                                                                     

Само преди две седмици разговорите бяха съсредоточени върху  преобладаващите настроения на световния икономически форум в Давос. Като изключим малцината скептици, за всички останали светът изглежда изцяло в розово и дори се чудят има ли всъщност за какво да си говорят -  глобалната икономика расте с впечатляващи темпове, безработицата в развитите икономики е близо до най-ниските си нива в исторически план, потребителското и корпоративното доверие расте почти навсякъде, прогнозите за следващата година са повече от оптимистични... Няма какво  да се обърка, нали?

Е,  нещо все пак се обърка. Естествено, няма как фазите на икономическия цикъл да се сменят за една нощ, така че на макрониво нищо (все още) не се е променило. Инвеститорите на финансовите пазари обаче преживяха нещо, което не бяха виждали от януари 2016 г., макар приликата с тогава да е само по отношение на магнитуда, но не и на скоростта, с която се случи. Рязкото пропадане на световните борсови индекси с по 8-10% в рамките на една седмица е събитие, което определено заслужава да се отбележи. След като в продължение на много месеци американските индекси показваха учудваща стабилност (измерена чрез показатели като VIX, или т.нар. индекс на страха), думата риск сякаш позагуби основното си значение. Така за все повече и повече инвеститори основната "опасност", за която трябваше да се тревожат, е да не са инвестирали в активи, които се покачват по-малко от останалите. Подобно поведение е много характерно за последните стадии на растеж на финансовите пазари и - ако използвам терминологията на една популярна графика за пазарните цикли, това означава, че в момента вероятно се намираме някъде между последните две фази - "Заблуда" и "Този път е различно". Възможно е дори да сме преминали  точката на пречупване и оттук насетне да предстои спускането към другата крайност. Това обаче никой не може нито да го отрече, нито да го заяви категорично в настоящия момент. Както е характерно за инвестициите във финансови инструменти, обясненията и "професионалните анализи" - защо нещо се е случило, идват постфактум и колкото са по-отдалечени във времето от дадено събитие, толкова по-достоверно и компетентно звучат. Друга характерна черта на анализите на кризи е тяхната способност да игнорират факта, че всички описани причини за негативните последици са били видими с просто око дълго преди последното камъче да обърне колата. Ако искате - просто от любопитство, отбележете си, че към днешна дата държавите и компаниите в глобален план са в пъти по-задлъжнели в сравнение с 2007 г.; нормите на възвръщаемост на бизнеса в редица развити икономики са на исторически върхове; пазарните оценки на компаниите са близко или дори над върховите  стойности, достигнати при дот-ком балона от края на ХХ век; лихвите са на практика нулеви в голяма част от развития свят; по отношение на търговията с финансови инструменти все по-голям дял от нея се пада на автономно действащи компютърни алгоритми, всеки от които е способен да генерира хиляди нареждания за по-кратко време, отколкото примигвате. Е, сега никой не говори за тези неща. Но когато рано или късно нещата се объркат, мога да се обзаложа, че изброените по-горе фактори ще са в топ 10 на причините, които специалисти и други умни глави ще твърдят, че са в основата на проблемите. После ще има вълна от нови регулации, ограничения, забрани... И така до следващия пик, когато всички пак ще са на мнение, че "този път е различно".

 

Материалът не представлява препоръка за покупка и/или продажба на ценни книжа. Авторът и негови клиенти притежават и/или търгуват с компенсаторни инструменти и акции.

 

                          

Facebook logo
Бъдете с нас и във