Банкеръ Daily

Пари и пазари

Иван Стефанов е първият управител на БНБ след 9 септември

На днешния ден можем да си спомним за първия управител на БНБ след 9 септември 1944 година. Икономистът Иван Матеев Стефанов е заемал двете най-високи позиции във финансовия сектор у нас. Бил е управляващ Българската народна банка (от 23 декември 1944 до 14 ноември 1945 г.), а от 14 ноември 1945 до 31 март 1946 г. е управител на БНБ и след това е министър на финансите (1946-1949 г.).

Иван Стефанов е роден на 15 март (3 март стар стил) през 1899 година във Варна. От 1919 година е член на Българската комунистическа партия (БКП), а на следващата година заминава да учи в Германия и от 1920 до 1925 година е член на Комунистическата партия на Германия. През 1924 година Стефанов защитава докторат по обществени и политически науки в Хумболтовия университет в Берлин при известния статистик Лазар Борткиевич.

Хумболтовият университет на Берлин (на немски: Humboldt-Universität zu Berlin) е най-старият университет в град Берлин. Той е основан през 1810 година от Вилхелм фон Хумболт. Първоначално се нарича Берлински университет, от 1828 година - Университет „Фридрих-Вилхелм“, а от 1949 година носи днешното си име.

През 1925 година Иван Стефанов е екстрадиран от Германия и отива в Париж, където работи в търговското представителство на Съветския съюз и става член на Френската комунистическа партия. По това време съветски посланик там е българинът Кръстьо Раковски, негов далечен родственик.

През 1927 година Стефанов се връща в България и постъпва на работа в Главната дирекция на статистиката. Той подновява членството си в БКП и през 1929-1931 година е член на нейния Централен комитет. През 1931 година за кратко преподава в Москва. В периода между 1937 и 1945 година Стефанов преподава във Висшето търговско училище в Свищов, като от 1941 година оглавява катедрата по статистика и застраховане, а през 1942 година е командирован за кратко в Германия за обмяна на опит.

През този период Стефанов сътрудничи и на Статистическия институт за стопански проучвания - българска научна организация, съществувала от 1934 до 1946 година. Основната му задача е била да анализира статистическите данни за българската и световна икономика, теоретични разработки в тази област и обучение на млади учени.

Освен това Стефанов автор е на многобройни изследвания, които публикува в специализираните издания в страната под собственото си име, за разлика от политическите статии, които излизат в левия печат под псевдоним. В професионалните си възгледи той остава далеч от ортодоксалния марксизъм и има към работата си напълно неутрален и емпиричен подход.

След Девети септември 1944 година Стефанов за кратко е директор на "Храноизнос" (Дирекцията за закупуване и износ на зърнени храни (от 1934 година – "Храноизнос") - държавна институция у нас, функционирала от 1930 до 1947 година. Тя има за цел да предоставя непреки държавни субсидии за селското стопанство, като поддържа минимални нива на изкупните цени.

През декември същата година Иван Стефанов оглавява Българската народна банка. Две години по-късно, през 1946 година, той става министър на финансите във третото правителство на Кимон Георгиев и остава на този пост и в първия и втория кабинет на Георги Димитров. Така той ръководи проведената следвоенна финансова стабилизация, извършена чрез паричната реформа от 1947 година и свързаните с нея масови конфискации на парични спестявания на гражданите.

От 1947 година Иван Стефанов преподава статистика в Софийския университет, през 1948 година става академик на Българската академия на науките, а през 1949 година става първият директор на новооснования Икономически институт към академията.

През август 1949 година Иван Стефанов е отстранен от ръководните си партийни и държавни постове, а през септември е арестуван като обвиняем в процеса срещу изпадналия в немилост комунистически лидер Трайчо Костов. Сред обвиненията срещу него са позициите му по време на преговорите със Съветския съюз, като искането му за признаване на задълженията към български лица на реквизираните от Съветския съюз германски предприятия или това за изплащане на положителния за България клирингов баланс. Осъден на доживотен затвор, през 1956 година част от обвиненията срещу него са оттеглени и той е освободен, а членството му в БКП е възстановено.

От 1957 до 1965 година Иван Стефанов преподава статистика във Висшия икономически институт „Карл Маркс“. През 1958 година, заедно с други бивши политически затворници от комунистическите среди, той подава искане за възстановяване на конфискуваното му имущество и компенсации за времето, прекарано в затвора, поради което отново е изключен от БКП, а членството му е повторно възстановено едва през 1961 година. През 1974 година е обявен за Герой на социалистическия труд.

Иван Матеев Стефанов умира на 11 октомври 1980 година в София.

Facebook logo
Бъдете с нас и във