Банкеръ Daily

Пари и пазари

Юрист поема кормилото на Федералния резерв

Джеръм Пауъл
S 250 2456f325 c000 490e 8bc3 090d23961640

Американският президент Доналд Тръмп номинира  Джеръм (Джей) Пауъл за шефското място на Федералния резерв, обявиха от Белия дом.

Преди да стане стопанин на Белия дом, Доналд Тръмп мразеше ниските лихви. И твърдеше, че налагането им от Федералния резерв помпа рисков икономически балон. След избора му за президент на Щатите обаче Тръмп направи рязък завой. И в интервю за "Уолстрийт джърнъл" през април (около три месеца след като пое управлението на най-голямата икономика в света) сподели: "Ако трябва да бъда честен, аз наистина харесвам политиката на ниски лихви".

Тази любов, очевидно, е изиграла ролята си и когато е избрал наследник на председателя на Федералния резерв Джанет Йелън, чийто мандат изтича на 3 февруари 2018-а. Това е Джеръм (Джей) Пауъл, член на борда на системата от централни банки на САЩ. Кандидатурата му бе обявена на 2 ноември.

Номинацията обаче изпраща и силен сигнал към инвеститорите, че Тръмп подкрепя приемствеността в политиката на централната банка и на пазарите. И което е по-важно - че екипът от Белия дом, натоварен да намери най-подходящия шеф на Федералния резерв, е търсил лидери, готови да отменят или да облекчат някои финансови регулации, въведени след кризата от 2008-а. Защото Пауъл е бивш управителен директор на фирмата за частни капитали "Карлайл груп" - един от най-големите инвестиционни фондове, управляващ активи за над 147 млрд. долара. В различно време членове на неговия борд на директорите са били американските президенти Джордж Буш-старши и синът му Джордж Буш-младши, бившият заместник-директор на ЦРУ и министър на отбраната на САЩ Франк Карлучи.

Повечето предшественици на Тръмп предпочитаха да запазват статуквото в централната банка, като преизбираха действащия й председател. Последният президент, който смени шефа на Федералния резерв още по времето на първия му мандат, е Джими Картър. Той замени тогавашния банков председател Артър Бърнс с Джордж Уйлям Милър (през 1978-а) и впоследствие - с Пол Волкър през 1979-а.

Седемдесет и една годишната Йелън - освен че е първата жена на кормилото на щатската централна банка, ще е и първият й гуверньор от 1979-а насам, който няма да получи втори мандат.

Решението на Тръмп да номинира Пауъл слага точка на продължилото с месеци търсене на подходяща кандидатура за шеф на Федералния резерв. Сред претендентите, редом с опцията за преизбирането на госпожа Йелън, бяха и външни за системата кандидати като директорът на националния съвет по икономика - Гари Кон, икономистът от университета в Станфорд Джон Тейлър и бившият член на борда на щатската централна банка - Кевин Уорш.

"Уолстрийт джърнъл" пък още на 1 ноември пръв разпространи в аванс новината, че Тръмп се е спрял на Пауъл. Журналистите на американския финансов всекидневник посочиха, че президентът е разговарял с Пауъл на 31 октомври, като се позоваха на добре информиран източник.

Републиканецът Джей Пауъл е възможно най-безпроблемният и приемлив кандидат за ръководител на Федералния резерв. Той е определен за член на банковия борд през 2012-а от тогавашния президент демократ Барак Обама. Просто защото си бе извоювал репутацията на прагматичен паричен стратег, който не робува на идеологии. Оттогава, въпреки че не играеше водеща роля при формулирането и обяснението на монетарната политика на банката, той подкрепяше неотклонно предпазливия подход на госпожа Йелън при изтеглянето на финансовите стимули за щатското стопанство и за за повишението на лихвите.

Ако бъде утвърден от Сената, 64-годишният бивш управителен директор на "Карлайл груп" и бивш заместник-секретар на щатското финансово министерство (при президента Джордж Буш) ще наследи Йелън точно когато дамата започна да редуцира раздутия до 4.5 трлн. щ. долара баланс на Федералния резерв и след като от края на 2015-а увеличи на четири порции лихвите. Стопанството на страната кара деветата си година на икономически растеж, а безработицата спадна до най-ниската си стойност за последните 16 години. Оттук нататък ще е отговорност на Пауъл да съхрани тези постижения на предшествениците си, но при президент с предпочитания към по-бързо увеличение на БВП и в условията на ниски лихвени проценти.

Бъдещият банков шеф ще трябва да съблюдава деликатен баланс в бъдещата си лихвена политика. Ако качва прекалено бързо лихвите, той рискува да спре икономическата експанзия и възхода на фондови борси, който допада толкова много на Тръмп. Ако пък пипа прекалено бавно и допусне прегряване на икономиката, това може да качи цената на живота, да надцени активите и да посее съмнения сред инвеститорите за способността на Федералния резерв да се пребори с инфлацията. Правилният баланс ще изисква гъвкавост, независимост от политически натиск и задълбочени познания за начина, по който се променя стопанството и американския пазар на труда.

Пауъл, който е с юридическо образование обаче ще е първият председател на щатската централна банка от времето на Волкър насам без докторат по икономика. И ще трябва да работи в борда на Федералния резерв с повече от 300 доктори по икономика. С тях трябва да реши как да отговори на инфлацията, която паричните стратези определят като прекалено ниска и на акциите, и на другите активи, смятани за прекалено скъпи. 

Все пак не трябва да се забравя, че по-голямата част от кариерата на Пауъл е преминала извън правителството във финансовия сектор - първоначално в инвестиционната банка "Дилън Рийд енд ко.", а впоследствие в "Карлайл груп". А в борда на Федералния резерв отговаря за доста неблагодарни области, като например за надзора на системата за финансови разплащания и за преструктурирането на манипулирания LIBOR. Във финансовата си декларация за 2016-а Пауъл е посочил активи за 55 млн. щ. долара.

По оценка на един от основателите на "Карлайл груп" - Дейвид Рубинстейн, "... Джей има опит и в бизнеса и в правителството, както и юридическо образование...Което е рядка комбинация".

Самият Пауъл пък смята, че нормализирането на щатската парична политика е ставало постепенно и трябва да остане така, докато щатското стопанство се развива според очакванията. Редуцирането на баланса на Федералния резерв също трябва да е на малки порции. Инфлацията е малко под целевото равнище, което е някаква мистерия. Икономиката ще продължи да расте с около 2% годишно, а безработицата ще намалее още малко и известно време ще се задържи ниска.

Джеръм Пауъл е роден през 1953 г. във Вашингтон. През 1975 г. получава бакалавърска степен по политически науки от Принстънския университет. През 1975-1976 г. е асистент на сенатор Ричард Швейкер от Пенсилвания, който проведе неуспешна кампания за вицепрезидент на САЩ с Роналд Рейгън по време на първичните избори през 1976 г. Пауъл получава докторска степен по право от Джорджтаунския университет през 1979 г., където е главен редактор на Georgetown Law Journal.

Той е женен за Елиса Леонард, с която живеят в Мериленд и имат 3 деца.  Според декларираните от него доходи, той е най-богатият член на Управителния съвет на Федералния резерв. Участвал е в управителните съвети на благотворителни и образователни институции. През 2008 г. Пауъл участва с $ 30,800 в предизборната кампания на Джон Маккейн.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във