Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Юнкер иска конкурентно евро

Ако сегашната слабост на развиващите се пазари се превърне в световна криза, Европа може да се окаже в епицентъра й, предупреждава Томи Рикетс - стратег в "Бенк ъф Америка Мерил Линч". Точно както кризата на азиатските пазари през 1998-а разтърси Япония, докато  накрая  достигна  бреговете на Щатите.

За Рикетс основният риск е, че нестабилността на развиващите се пазари ще предизвика разширяване на европейските корпоративни кредитни маржове, които в момента са изкуствено занижени от монетарните мерки на Европейската централна банка, предприети  в подкрепа на стопанството на еврозоната. А това, в крайна сметка, ще засегне и щатските кредитни пазари, и акции.

Развиващите се стопанства, които бяха любимците на 2017-а, изпаднаха в немилост през сегашната  година. Това се случи  под натиска на цял набор от обстоятелства - от възходящия лихвен цикъл на Федералния резерв и затягането на щатската парична политика  до букета от присъщи на някои държави вътрешни рискове като фискалните проблеми на Аржентина, двойните дефицити на Турция и парламентарните избори в Бразилия. И докато опасността от разпространяване на кризата сред развиващите се пазари расте, трупат се и опасенията, че и развитите стопанства не са имунизирани срещу подобен сценарий.

За "Ай Ен Джи груп" основният риск е, че затягането на паричната политика в много от развиващите  се стопанства в подкрепа на валутите и на активите им ще окажат влияние и ще задушат  развитите икономики.

По преценка на  "Джей Пи Моргън Чейз" вторичният ефект върху индустриалните държави -  рязък спад на развиващия се свят, ще зависи от Азия, която засега не се поддава чак толкова на пазарните трусове и е по-интегрирана със САЩ, Япония, Австралия и Нова Зеландия.

Преценката на експертите от  "Бенк ъф Ню Йорк Мелън" е, че  способността на развитите стопанства да се изолират от неприятностите на развиващите се партньори до голяма степен ще се основава на продължителността на положителните тенденции за щатския растеж и на високите доходи на корпорациите.

Гурото на хеджинговите фондове Рей Далио (основател и един от инвестиционните директори на "Бриджуотър асошиейтс", управляващо  активи за около 160 млрд. щ. долара) пък отбелязва, че неговите седем индикатора за пазарни балони "примигват, но не блестят", а индикаторът му за депресия, който изпрати тревожен сигнал преди финансовата криза от 2007-2009-а, все още не е оцветен в червено. Далио смята, че следващата криза ще е по-скоро криза на долара, не толкова на  дълга. А  поредният спад на щатското стопанство вероятно ще е след две години.

Засега повечето развити пазари се справят сравнително успешно. Щатският индекс S&P 500 гравитира в близост до рекордно високите си стойности и отчита пет последователни месеца на положителни доходи, докато индексът MSCI, следящ акциите на компаниите от развиващите се пазари, е загубил над 20% от постигнатата през януари върхова оценка. Валутният индекс на развиващите се икономики пък е поевтинял с около 6% от началото на 2018-а и е напът да отчете първата си за последните три години годишна загуба.

Еврото укрепна на 12 септември в очакване на официалното съвещание на управителния съвет на ЕЦБ (на 13 септември) и на новите прогнози за растежа на еврозоната. Рамо на единната европейска валута "удари" и шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който призова еврото да конкурира долара като водеща световна парична единица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във