Банкеръ Daily

Пари и пазари

Южнокорейците избягват Япония като туристическа дестинация

Броят на южнокорейските туристи в Япония през юли е достигнал най-ниското си ниво от близо година, показаха данни на японското правителство. Спадът се дължи основно на масовата отмяна на плановете за пътуване на фона на влошаването на отношенията между двете съседни държави.

Туристите в Япония, пристигащи от Южна Корея, са спаднали със 7.6% през юли 2019 г. спрямо съответния месец година по-рано и са били 561 700 души, съобщи Японската национална туристическа организация. Това е най-ниската стойност на показателя от септември насам, когато наводнение затвори летище Кансай и силно земетресение удари Хокайдо. Южнокорейците бойкотират също и потреблението на японски продукти в знак на протест срещу решението на Токио в началото на юли да постави ограничения за износа на ключови високотехнологични материали за съседната си държава.

"Много корейски туристически групи отменят пътуванията си до Япония. Наблюдаваме внимателно ситуацията", заяви комисарят на Японската агенция за туризъм Хироши Табата, цитиран от Ройтерс. Отмяната на пътуванията от страна на туристите принуди превозвачи като Korean Air и Asiana Airlines да намалят полетите си до Япония. Хироши Табата подчерта, че заявената по-рано цел на Япония да приема 40 милиона задгранични туристи до 2020 г. не се променя, независимо от настоящата ситуация. Японската агенция за туризъм обяви планове за увеличаване на усилията за връщане на туристите от Южна Корея, която има ключова роля в растежа на индустрията.

Миналата година 7.5 милиона южнокорейски туристи посетиха Япония, което бе 24% дял от общата стойност на броя туристи в страната. "Ние подготвяме планове за увеличаване на броя на южнокорейските туристи, работейки съвместно с авиокомпании и туристически агенции“, отбеляза Табата. Общият брой туристи от целия свят, пристигащи в Япония, е нараснал с 5.6% през юли, достигайки 19.6 милиона души от началото на годината досега.

Facebook logo
Бъдете с нас и във