Банкеръ Daily

Пари и пазари

Южноафриканска компания създаде нов технологичен гигант в Европа

Европа вече разполага с компания с пазарна оценка от над 100 млрд. долара, с което тя се нарежда в топ десет на най-големите интернет групи в света. Гигантът Naspers, който е най-скъпата компания в Африка, листна на фондовия пазар в Холандия своя международен интернет бизнес под името Prosus. В деня, в който се включи в борсата на Euronext в Амстердам, Prosus се превърна в най-голямата потребителска интернет компания в Европа с оценка от 105 милиарда долара.

"Има огромно търсене на големи интернет компании и технологии. Сега сме най-големите - всъщност сме три пъти по-големи от следващата най-голяма технологична компания и това ще привлече интерес към сектора", заяви финансовият директор на Naspers. Prosus не предлага дигитални услуги по подобие на Facebook или Alibaba, а инвестира в компании по различни краища на света в сектори от електронната търговия, платежните операции, финтех и доставката на храна, съобщи Forbes. Компанията притежава 31% от китайския технологичен гигант Tencent, който е лидер на пазара в Китай в гейминг индустрията, а освен това в портфолиото й влизат WeChat, mail.ru, OLX, Avito, letgo, PayU, iFood, Swiggy, DeliveryHero, Udemy, eMAG и MakeMyTrip. Naspers продължава да притежава около 73% от капитала на Prosus.

Naspers прави инвестиция от 32 млн. долара в Tencent през 2001 г., а днес този залог се оценява на 130 млрд. долара. Prosus вече заема второ място сред най-големите европейски технологични компании, като е изпреварена единствено от немския софтуерен гигант SAP, оценен на стойност 135 млрд. долара. Доскоро нито една компания, базирана в Европа, не попадаше в топ 20 на най-големите технологични дружества в света по данни на Световния икономически форум от края на 2018 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във