Банкеръ Daily

Пари и пазари

Южна Корея ще похарчи 6.5 млрд. долара, за да намали зависимостта от японския внос

Днес Южна Корея обяви, че през следващите седем години планира да инвестира около 7,8 трилиона вона (6,48 милиарда долара) в изследвания и разработки за насърчаване на местното производство на материали и оборудване. Целта е да се намали зависимостта на страната от японския внос, предава CNBC.

Този ход идва, след като Япония изключи Южна Корея от списъка с преференции в двустранната търговия, засилвайки спора между двете страни.

През юли Япония засили контрола върху износа на материали, използвани за направата на чипове, каквито Южна Корея купува в големи количества. Това заплаши да наруши глобалните доставки на полупроводници, използвани от технически гиганти като Apple и Huawei.

Сеул планира да повиши „самодостатъчността“ за производството на 100 ключови компонента, материали и оборудване, използвани за направата на чипове, дисплеи, батерии, автомобили и други продукти, с цел стабилизиране на доставките през следващите пет години.

Планът има за цел „да преодолее структурната слабост в сектора на материалите, частите и оборудването в Южна Корея, която силно зависи от конкретна страна“, се казва в изявление на правителството. Южна Корея предвижда и задгранични придобивания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във