Банкеръ Daily

Пари и пазари

Южна Корея обмисля 20% данък върху доходите от криптовалути

Министерството на икономиката и финансите на Южна Корея обмисля да наложи 20% данък върху доходите от транзакции с криптовалута, стана ясно от изданието Cointelegraph.

Според доклад, публикуван от местния англоезичния вестник The Korea Times, министерството е разпоредило да се преразгледат данъците за криптовалута. Korea Times цитира анонимен служител, който съобщава, че министерството не е финализирало плана си, но отбеляза, че правителството може да наложи 20% данък върху криптодоходите.

Новините за предложената ставка следват съобщения по-рано този месец, че Южна Корея изготвя данъчен режим за печалби, реализирани от търговия с криптовалути.

Някои спекулират, че правителството може да категоризира печалбите, получени чрез търговия с криптовалута, като "друг доход", а не капиталова печалба. Другата категория доходи включва също печалби, направени от лотарийни покупки и награди.

В Южна Корея е необходима яснота за данъчното облагане на криптовалутите. Това стана видно, когато в края на декември основната корейска борса за криптовалути Bithumb обяви, че обмисля административни съдебни дела за данъчна сметка на стойност 68,9 милиона долара, които според нея нямат правно основание. 

Специализираното издание Cointelegraph коментира в статия, че регулацията на криптовалутите в Южна Корея е наблюдавала значителни промени, след като Парк Йонг-джин, член на Комитета за национална политика от управляващата Демократическа партия, въведе първата в историята политика за данъчно облагане на криптовалутите през 2017 г.

През 2019 г. Комитетът за национална политика на Народното събрание одобри законопроект, който ще даде повече легитимност на цифровите активи, като ги подложи на по-голям контрол от страна на правителството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във