Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Юанът отчита печелившо тримесечие

Китайският юан приключва най-силното си тримесечие от финансовата криза насам. Това до голяма степен се дължи на отслабването на американския долар и на залозите на търговците, че най-критичните фази на митническата война между Вашингтон и Пекин са отминали. 

Китайската валута е поскъпнала към щатската  с около 3.7%  през последните три месеца - до грубо 6.81 юана за долар - най-големият тримесечен ръст след  2008-а година. Това постижение надхвърля дори печалбите от началото на 2018-а когато администрацията на щатския президент Доналд Тръмп започна да налага мита на вноса от Китай. 

Противоречията между Вашингтон и Пекин се задълбочиха през тази година след появата  на пандемията от COVID-19 и след като Белият дом "подгони" китайските компании, развиващи дейност в САЩ, с което повиши вероятността  американското стопанство "да се разкачи" от китайското. Нито една от двете страни обаче не показва признаци за отмяна на "първата фаза" от търговската сделка, подписана през януари, по която всяка държава пое  ангажимент да не налага допълнителни мита. 

Според главния икономист на "Бенк ъф Сингапур" - Мансур Мохиудин  "основният  натиск върху юана е дошъл от широкомащабното повишение на митата през последните няколко години". Сега валутните пазари не констатират  нови митнически добавки преди президентските избори в САЩ в началото на ноември. 

По оценка на Мохиудин Китай печели и от спада на доходността на щатските правителствени облигации, след като Федералният резерв понижи почти до нула лихвените проценти, за да компенсира отрицателните ефекти от пандемията върху националната икономика на САЩ. Тази мярка разшири с над 2% маржа на възвръщаемостта на китайските над сходните по срочност американски ДЦК. Експерти очакват китайските облигации да продължат да носят по-високи доходи от книжата на развитите пазари заради по-ниския размер на стимулите, приложени от  китайските парични стратези.    

Пекин отчете излишък по текущата си сметка в размер на 110 млрд. щ. долара през второто тримесечие, заличавайки дефицита през първото. Притокът на портфейлни инвестиции пък надхърли 42 млрд. щ. долара в периода април-юни,  след като инвеститорите купуваха масово деноминирани в юани акции и облигации. Пазарни анализатори очакват този поток от средства да се засили след като на 24 септември поделението на Лондонската фондова борса FTSE Russell огласи решението си през октомври 2021-а да включи  китайски държавни дългови книжа в базовия си индекс за правителствени облигации. Това би могло да привлече нови 140 млрд. щ. долара в Китай след като през идната година започне процесът по присъединяване на книжата.   

Според стратези на "Джей Пи Моргън Чейз" ръстът на континенталния юан "се корени във фундаментално силната перспектива на разплащателния баланс на азиатския колос". Банкерите прогнозират, че китайската валута ще се разменя срещу 6.85 юана за долар до края на годината. Търговци на "Креди Сюис" пък очакват китайските пари да поскъпнат до 6.7 юана за долар до 31 декември 2020-а.  

Икономистът на "Сосиете женерал" - Мишел Лам - смята, че липсата на постоянен  заради заразата също подкрепя юана, защото намалява ключовия източник на отлив на валутата. Лам посочва още, че и президентските избори в САЩ са потенциално сериозно препятствие пред юана, защото победа на Тръмп би повдигнала нови въпросителни около стабилността и трайността на сегашното търговско споразумение. И огромна неяснота относно евентуална негова втора фаза. 

В следобедната търговия на 30 септември котировките се движеха в близост до 6.8080 юана за един щ. долар. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във