Банкеръ Daily

Пари и пазари

Италия с дупка от 26 млрд. долара, която трябва да поправи

Италианското финансово министерство ще публикува актуализирани фискални планове в сряда, като анализаторите обмислят нов спор с ЕС и нестабилност на пазара на облигации в страната, информира CNBC. Според съобщения в пресата през уикенда, плановете вероятно ще покажат ревизиран бюджетен дефицит за 2019 г. и ръст от едва 0.3% за тази година - в сравнение с предходната прогноза от 1.0%. Очаква се бюджетът за 2020 г. да показва дефицит от 2,1% от брутния й вътрешен продукт, в сравнение с предходната цел от 1,8%. Новите цели за дефицита биха могли да бъдат по-широки от около 2%, договорени с Европейската комисия - изпълнителната власт на ЕС - в края на миналата година.

Между Рим и Брюксел миналата есен стана нещо, след като италианското коалиционно правителство обяви проектобюджет за 2019 г. от 2,4%, което би нарушило изискванията на Договора от Маастрихт и открива възможност по процедура за нарушение. След напрегнати няколко месеца италианското министерство на финансите ревизира прогнозата за дефицита за 2019 г. до 2,04%, за да избегне санкциите. Финансовите активи се възстановиха с 10-годишни доходности от облигации, които се понижиха след като достигнаха максимуми от 3.68% през октомври. Доходността се движи обратно на цените на държавния дълг.

Ако цифрите в медийните доклади бъдат потвърдени, Комисията вероятно ще ги разглежда с известна предпазливост, особено след като прогнозите все още ще зависят от по-високите очаквани прогнози за растеж за 2019 и 2020 година.

Миналата седмица ОИСР (Организация за икономическо сътрудничество и развитие) предвижда БВП на Италия да се свие с 0,3% през 2019 г., което е значително намаление от настоящите прогнози."Като правило, всеки 1% спад на икономическия растеж поставя около 0,5% отклонение в бюджетния дефицит", заяви главният европейски икономист на Номура Джордж Бъкли, цитиран от CNBC "Street Signs" тази седмица. Това би означавало дефицит за 2019 г. по-близо до 2,6% и възможно нарушение на правилата на Комисията, освен ако правителството не покаже, че планира да затегне разходите си тази година.

Дупката от 26 милиарда долара

Друг въпрос е нарастването на данъка върху добавената стойност (ДДС), което се очаква да започне през 2020 г. Това увеличение на таксата за потребителски стоки струва около 1,2% в допълнителните приходи според Citi Research, или около 23 милиарда евро ( 25,9 млрд. долара). Освен ако не бъде намерено алтернативно финансиране (или разходите не бъдат намалени), се предвижда ДДС да достигне 25% през 2020 г. и 26,5% през 2021 г. от сегашното ниво от 22%. Очаква се актуализираният бюджет за 2020 г. да включва увеличенията на ДДС.

Въпреки това, вицепремиерът Луиджи ди Майо и лидер на движението "Пет звезди" категорично ги изключи, оставяйки без отговор въпроса къде ще бъде запълнена тази дупка в италианските финанси.

На въпрос от CNBC през март как ще бъде включен, Ди Майо отхвърли опасенията, заявявайки, че правителството „работи по серия от мерки, които ще намалят данъците и ще привлекат повече инвестиции.“ Той добави, че „той вярва, че Италия ще може да намери парите на пазара, за да финансира собствения си дълг."

Facebook logo
Бъдете с нас и във