Банкеръ Daily

Пари и пазари

Италия иска от ЕЦБ да канцелира пандемичния дълг

Европейската централна банка трябва да обмисли дали да не опрости или да задържи завинаги правителствениjте дългови книжа, които е купила по време на пандемичната криза. По този начин тя ще помогне на правителствата да възстановят и преструктурират стопанствата си, заяви в интервю в Рим на 25 ноември Рикардо Фракаро - помощник секретар на кабинета на италианския премиер Джузепе Конте и негов близък приятел.  

Искането на италианците е мотивирано от дълбоката фискална дупка в националните финанси, зейнала в хода на борбата с пораженията от COVID-19. Всъщност, страната изнемогваше под бремето на висок публичен дълг и на символичен икономически подем още преди пандемията. Фракаро пък посочи, че допълнителни разходи ще се натрупат в бъдеще в рамките на прехода на Европейския съюз към зелена енергия. И предложи "зелено правило", което изключва от формулата за изчисление на дефицитите публичните разходи, свързани с инвестиции в околната среда.  

Повече от очевидно е, че призивите на Фракаро за дългови облекчения няма да се приемат благосклонно от управата на ЕЦБ. Просто защото те нееднократно са обяснявали, че трябва да се придържат към европейската правна рамка, която им забранява монетарно финансиране на правителствата. Когато законодателите попитаха за подобна възможност председателя на ЕЦБ - Кристин Лагард - по време на изказването й пред Европейския парламент през миналата седмица, тя отговори, че "дори не си е задавала този въпрос". Защото "това би било нарушение на закона". Идеята отхвърля и италианският финансов министър Роберто Гуалтиери.

Господин Фракаро обаче не се предава и се позовава на конкретна част от Пакта за стабилност и растеж на общността, която задължава ЕЦБ да подкрепя общите икономически политики на еврозоната дотогава докато не влезе в противоречие с изпълнението на основната си отговорност - гарантирането на ценовата стабилност. Той допълва, че европейските централни банкери не успяват да достигнат целевите "малко под 2%" годишна инфлация от години и че тя се е отдалечила още повече от това ниво заради пандемията. 

Италия, чийто публичен дълг се очаква да скочи до около 160% от БВП в резултат на похарчените над 100 млрд. евро за компенсиране на щетите от кризата, вече се облагодетелства от извънредните стимули на ЕЦБ. Пандемичната й програма (РЕРР) за изкупуване на правителствени облигации е насочена целево към най-пострадалите стопанства, което помогна да се понижи доходността на италианските дългови книжа до рекордно ниски стойности. Ботушът вече може да тегли десетгодишни заеми при грубо 0.6% лихва - по-евтино дори от САЩ. 

Тази програма обаче е временна, защото е изрично обвързана с "кризисната фаза" на пандемията. Което означава, че инвеститорският натиск върху страната вероятно ще се увеличи отново. Според Фракаро, "Италия ще стане обект на спекулативни инвестиции без покупките на ЕЦБ". Поради което той призовава централните банкери "постоянно да гарантират финансовата стабилност".

Рим има опит в претенциите за реформиране на институциите на Европейския съюз. Когато през миналата година партия "Лига" беше в управението на страната, икономическият й съветник Клаудио Борги призова ЕЦБ да купува облигации, за да финансира инфраструктурни проекти и да играе по-голяма роля в стимулирането на по-слабите икономики с финансови инвестиции.

Фракаро пък посочва, че "ЕЦБ няма проблеми с емитирането на дълг, защото може да печата колкото пари си иска". И допълва, че банкерите "могат да продължат да купуват държавни облигации и да позволят на страните членки да инвестират, защитавайки ги от пазара".

Facebook logo
Бъдете с нас и във