Банкеръ Daily

Пари и пазари

Италианският брачен бизнес падна жертва на COVID-19

Сватбеният бранш на Италия е напът да загуби приходи в размер на 10 млрд. евро през тази година. Ограниченията на пътуванията в международен план и несигурността принудиха хиляди двойки от различни държави да отменят планираните тържества на Ботуша. Но вместо да получат обратно предварително внесените суми, те били информирани, че ако не пренасрочат брачните церемонии от пролетта за зимата на тази година, ще загубят депозитите си за хиляди евро.

Поне такива са били първоначалните реакции на пандемията от COVID-19 на агенциите, уредили сватбите в ред знакови региони на Италия - от Тоскана до езерата в северната част на страната и до Сицилия - водещи световни пазари за луксозни женитби. Мнозинството компании оттогава насам са смекчили подхода си, адаптирайки се към кризата. Но рестрикциите за пътувания и продължаващата несигурност около връщането на внесените в аванс депозити са довели до отмяна или отлагане на около 9 хил. брачни церемонии, планирани за тази година в Италия от задгранични двойки, по оценка на Assoeventi - сдружение на фирмите от сватбения бранш от италианската бизнес асоциация Confindustria. Близо 85% от планираните общо 210 хил. сватби пък са отложени.   

Лондонската агенция "Лиз Линклетър", специализирана в планирането на луксозни и "дестинационно-ориентирани" бракосъчетания, твърди, че всичките й английски и американски клиенти са отменили или преосмислили тържествата си. Близо половината от потребителите на услугите й се женят в Италия. И вече обмислят промени на дестинациите дори за 2021-а и 2022-а, основно заради трудното придвижване по света. 

Президентът на Assoeventi - Микеле Бокарди - споделя, че секторът ще загуби почти целия размер на очакваните 10 млрд. евро приходи за тази година, като ориентираните към специални райони, но отменени сватбени тържества ще са причина за една трета от загубите. Просто защото "международните брачни церемонии са най-примамливи за локалните икономики заради пословичния си лукс и времетраене от три до седем дни", обяснява Бокарди. Най-тежко са засегнати районът на езерото Комо и Тоскана, южните райони на Пулия, крайбрежието на Амалфи и Сицилия, по данни на Assoeventi. 

Сватбите и тържествата подкрепят туризма и създават 1 млн. директни и индиректни сезонни работни места в Италия всяка година, като стопанството на южната част на страната е особено зависимо от тях, сочат данни на бизнес асоциацията. В Пулия например брачните церемонии са донесли 1 млрд. евро през 2019-а. През 2020-а приходите ще паднат с над 90% и ефектът от този срив ще се усеща с години, прогнозира Бокарди.    

Във "Вила Ерба" - едно от най-търсените места за бракосъчетания на езерото Комо - само една от почти 40-е планирани за тази година сватби е била отложена за 2021-а. Очакванията са тазгодишните приходи от бизнеса да намалеят с над 75 процента. 

В Италия около 9 хил. задгранични и десетки хиляди италиански двойки са отложили сватбените си планове заради ограниченията, наложени от пандемията от коронавируса. Правителството на страната разреши брачните тържества, но при строги изисквания за социална дистанция и задължително носене на маски. Това нанесе тежък удар върху над 46 хил. фирми, занимаващи се с планиране на сватби, организиране на тържества, кетъринг и цветарски услуги, които се борят за оцеляване. Според Бокарди правителството оказва нищожна подкрепа на бранша и вероятно най-дребните фирми може и да не оцелеят. Много малки компании за кетъринг и за луксозни пособия вече са затворили. Докато по-едрите играчи с визия са убедени, че негативният ефект от пандемията ще е временен. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във