Банкеръ Daily

Пари и пазари

IT секторът дарил 15 000 работни часове за е-здравеопазване

Още няма конкретика по структурирането на проекта за финализирането на електронното здравеопазване с помощта на 15 000 безвъзмездно дарени работни часове от IT бизнеса на държавата. Това каза обяви Илия Кръстев, председател на УС на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии.

„На практика това беше количество часове, които компаниите заявиха като дарение, което би се използвало за нещо, което е приоритетно в тази ситуация за държавата.” След обявяването на инициативата и други компании са заявили интерес да се включат. В ситуация на глобална криза за някои от компаниите поръчките намаляват и се забавят, така се освобождава работен ресурс в полза на обществото", посочи Кръстев пред БНР и допълни, че очевидно има пропуски в много от процесите на дигитализация на икономиката, но това е и възможност за една сравнително малка икономика да се фокусира върху тази дигитализация.

Според него секторът, а и цялата икономика, очаква, ако не веднага, то на следващ етап, държавата да предприеме действия по дигитализацията, автоматизацията въобще – как тези процеси са регулирани и каква законова рамка имат ще е нещо, което ще бъде ключово за това България да се позиционира по адекватен начин спрямо други пазари занапред.

Facebook logo
Бъдете с нас и във