Банкеръ Daily

Пари и пазари

ИТ компания се подготвя за най-голямото обратно изкупуване на акции

SOFIX е лицето на "Българска фондова борса" АД. Каквото и да се случва на регулирания пазар винаги търсим проявите му в индекса на "сините чипове". Общо 15 са публичните дружества, които участват в базата за изчисляването му. Всяко от тях е със своите особености, положителни и отрицателни характеристики. От представянето им в борсовата търговия зависи дали SOFIX ще се извисява или ще пропада.

"Сирма груп холдинг" АД, един от компонентите на основния борсов индекс, се подготвя за най-голямото обратно изкупуване на собствени акции от публична компания на Българска фондова борса.

В навечерието на гласуването на това предложение на мениджърите от общото събрание на акционерите (26 август), компанията е вторият най-губещ компонент на индекса. Акциите й са поевтинели с 20.69% за последната една година и сега се търгуват по 0.69 лв. за един брой, далеч от номинала им. А това означава пазарна капитализация от 40 958 757 лева.

Странно е отношението на инвеститорите към тази компания. "Сирма груп холдинг" АД е сред най-големите ИТ компании в региона. Тя притежава набор от собствени, иновативни технологии, разнообразен продуктов портфейл и се радва на растящ пазарен дял в Европа и Северна Америка.

"Сирма груп" е специализирана в областта на ИТ технологии - разработка на софтуер, системна интеграция и внедряване на софтуерни решения и системи. Компанията създава и развива семантични платформи и решения от световна класа, когнитивни софтуерни бизнес решения, индустриални приложения, мобилни платформи и приложения, ERP софтуер, решения и услуги за финансовата индустрия, платежни услуги, платформа и услуги за електронно правителство и други. Компаниите от групата създават уникални нови продукти и услуги в областта на вертикалната си специализация.

"Сирма груп" реализира успешно IPO през 2015 г. и излезе на борсата с увеличение на капитала при емисионна цена от 1.2 лв. на акция. От 2017 г. акциите на компанията са включени в индекса SOFIX. Те се търгуват на сегмент Premium на БФБ от април 2018 г., а компанията е единствената ИТ фирма включена в него.

Все качества и предимства, които се ценят по световните борси и акциите на този тип компании са сред най-търсените и търгувани, те са с голяма пазарна капитализация.

Затова малко трудно могат да се обяснят някои факти около фирмата. През пролетта на 2019 г., тя не успя да увеличи капитала си и да привлече 19.8 млн. лв. при емисионна цена от 1 лев. При това не достигна дори прага за успех от около 10 млн. лева.

В средата на юли "Сирма груп холдинг" изненада инвеститорите с новината, че ще предложи на общото събрание да гласува изкупуването на до 19 млн. собствени акции, или до 32% от капитала си. А за това ще са й необходими около 20 млн. лева. Акционерите ще се съберат на 26 август, за да вземат решение по това предложение на мениджърите.

Прави впечатление обаче, че минималната цена за изкупуването е 0.1 лв. за акция, като тя е в пъти под пазарната й цена (0.69 лв. за дял). Крайният срок за изкупуването е до 31 декември 2022 година. В същото време максималната цена е 2 лв. на акция. Числата в счетоводния отчет към края на март показват, че компанията притежава парични средства в размер на 12.4 млн. лева.

Ако това обратно изкупуване се осъществи, то ще бъде рекордно като дял от капитала на борсова компания у нас, а именно 32 процента.

Обратното изкупунаве не е непозната практика у нас. "Софарма" АД е най-яркият пример с около 9.15 млн. обратно изкупени собствени акции за около 40 млн. лева. "Монбат" пък беше събрал 1.05 млн. собствени книжа за около 6.5 млн. лева, но се раздели с тях. Около 3% от капитала си бе изкупила и "Албена" АД, но те бяха използвани за компенсиране на акционери при сливането й с "Албена инвест холдинг" АД. Обратни изкупувания са правили също "София комерс - Заложни къщи" АД, "Инвестор.БГ" АД, "Топливо" АД и други компании.

След листването на БФБ се забелязва, че основни акционери в "Сирма груп" намаляват своя дял. В компанията няма мажоритарен акционер, а с най-голям дял са няколко средно големи притежатели на акции, които са всъщност създателите на компанията.

През годините в борсовата история на "Сирма груп" се вижда като че ли търсене на някаква възможност от тези именно акционери за излизане от компанията - споменават се чуждестранни инвеститори, прави се увеличение на капитала, сега и обратно изкупуване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във