Банкеръ Daily

Пари и пазари

Исторически срив на бизнес активността в еврозоната

Еврозоната е изправена пред най-голямата икономическа криза в своята история, след като коронавирусът наложи стотици ограничения, блокирайки работата на голяма част от бизнеса.

Проучване на IHS Markit показва, че бизнес активността на еврозоната се е сринала през март. Общият PMI индекс, разглеждан като добър показател за икономическо здраве, се е понижил до рекордното ниско ниво от 31.4 пункта, а спрямо стойността му от 51.6 пункта за февруари отбелязва и най-големия си месечен спад от средата на 1998 г., когато е създадено проучването, съобщава "Ройтерс". 

"Бизнес активността в еврозоната се срина през март до степен, далеч надвишаваща тази, която се наблюдава дори в разгара на световната финансова криза“, казва Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в IHS Markit.

По думите му резки спадове са наблюдавани във Франция, Германия и в останалата част от еврозоната, тъй като правителствата предприемат все по-строги мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса.

Всички подиндекси в проучването попаднаха под 50 пункта, като новият бизнес беше ударен особено тежко - този индекс се понижи до рекордно ниските нива от 29,5 от 51,2.

"Индексът PMI за март е показател за спадането на БВП на тримесечна база от около 2% и очевидно има възможност спадът да се засили още повече", каза Уилямсън.

Активността в доминиращата сфера на услугите на блока се сви с най-резки темпове в 20-годишната история на проучването - до 28,4 пункта от 52,6 през февруари, под всички прогнози в анкетата на "Ройтерс".

Данните показват още, че промишлеността е по-слабо засегната, като производственият PMI индекс е спаднал с по-малко от 5 пункта до 44.8 - най-ниското му ниво от юли 2012 г. Индексът за измерване на продукцията, който се подава към общия PMI, спадна до 39.5 пункта от 48.7, което не е наблюдавано от април 2009 г.

Заводите в единния валутен блок съкратиха персонала и намалиха запасите от суровини. Индексът на новите поръчки е 38.2 в сравнение с 49.4 миналия месец, което е близо 11-годишно дъно.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във