Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Истанбул е отличник по инвестиции у нас

Инвеститорите от Турция намират благоприятна среда за бизнес у нас. Неслучайно за периода 1996-2017 г. фирми от съседната страна са вложили в България над 1 млрд. евро, а за 2017 г. сумата е в размер на 80.8 млн. евро. Тези числа потвърждават важното значение на Турция като външнотърговски партньор на страната ни.

Общо 3000 фирми с турско участие работят в България, а те пък създават заетост за над 10 000  души у нас. И нови компании проявяват  интерес към инвестиции в страната ни, отбеляза турският посланик Хасан Улусой. Всички те възприемат България като много важен логистичен център и техните инвестиции ще продължат да се увеличават. Посещението на турския министър на икономиката в началото на февруари очерта допълнителни възможности за активизирането на търговските отношения и инвестиции.

Според икономическия министър Емил Караниколов реализирането на проекта за индустриална зона в района на Кърджали ще засили интереса на потенциални турски инвеститори заради благоприятната локация и допълнителните възможности по Закона за насърчаване на инвестициите. Припомняме, на 20 юли 2017 г. бе подписан Меморандум за сътрудничество между Областна администрация Кърджали и "Национална компания Индустриални зони" ЕАД. Документът е основен за изграждане на индустриална зона там.

Турските фирми в България имат интерес към проекти, свързани с изграждане на транспортна и енергийна инфраструктура. Хранително-вкусовата, химическата и текстилната промишленост също предлагат широко поле за инвестиции. Има потенциал за навлизането на още производители на автомобилни части - сектор, в който Турция има сериозни традиции и дял в световното производство.

Водят се преговори с турски авиокомпании за осъществяване на въздушна връзка между Бургас и Истанбул, която би била изключително полезна и за бизнеса, и за туризма.

Потенциалът за развитие на търговско-икономическото сътрудничество и инвестиции не е изчерпан. "Моето желание е, ако турски компании решат да развиват проекти в чужбина, в страни от ЕС, първо да го направят в България - казва посланик Хасан Улусой. - Смятам, че едно вложение в България от гледна точка на логистика и себестойност би било най-подходящо."

Турските бизнес среди проявяват интерес към партньорство и съвместно производство и внос на български плодове, житни култури, животински и млечни продукти, а също така и търговия с текстилни изделия, строителни материали, машини и мебели.

По Закона за насърчаване на инвестициите до момента са сертифицирани шест проекта с участието на турски инвеститори на обща стойност 815 млн. лв. и 1722 нови работни места. "Тракия Глас България" ЕАД, Търговище (дъщерно на "Шишеджам", Турция), развива производството на плоско стъкло, стъкларски изделия, обработено стъкло и огледала. "Солвей Соди" АД, Девня (групата "Солвей", Белгия и "Шишеджам", Турция), направи разширяване и модернизиране на завод за производство на сода. Металургичната фирма "Алкомет" АД (дъщерно дружество на FAF Metal,Турция) разви проекта си за въвеждане в експлоатация на леярска линия №VI и фолиев стан "Мино" в завода в Шумен. "Монрол България" ЕООД, София (дъщерна на Eczacıbasi-Monrol, Турция), изгради лаборатория за производство на радиофармацевтици "Монрол-София". Сертификат за приоритетен  инвестиционен проект получи "Тракия Глас България" ЕАД (част от холдинга "Шишеджам", Турция), за още един завод за производство на стъкло и стъклени изделия. "Алкао" ЕООД, Първомай (с участие на Altinmarka, Турция), изгради предприятие за производство на шоколадови и какаови изделия в Първомай.

Перспективните направления за сътрудничество между България и Турция са в изграждането на смесени предприятия, участието на турски фирми в големи инфраструктурни и строителни проекти, както и сътрудничество в туризма.

Първият български инвеститор, стъпил на турския пазар, е фирма "Приста ойл", Русе, специализирана в производството на масла, която изгради  завод за моторни масла в град Измир.

Освен изброените форми на участие има и турски фирми, които инвестират в България посредством своите европейски филиали (инвестицията на "Шишеджам" в модернизацията на завода за производство на клинкер и цимент в град Девня).

Facebook logo
Бъдете с нас и във