Банкеръ Daily

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш:

"Ислямска държава" притежава около 300 милиона долара

Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН

Екстремистката групировка "Ислямска държава" (ИД) разполага с около 300 милиона долара след загубата на така наречения халифат в Ирак и Сирия, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в доклад, цитиран от Асошиейтед прес.

Документът, изпратен до Съвета за сигурност на ООН, предупреждава, че е възможно затишието в атаките на ИД "да бъде временно“.

Миналата седмица американски експерти съобщиха в друг доклад пред Съвета, че лидерите на ИД се стремят към консолидиране и създаване на условия за "евентуално възраждане в иракските и сирийските сърца". В него се казва, че настоящото затишие при атаките "може да не продължи дълго, вероятно дори и до края на 2019 г."

Макар загубата на територии да е сложила край на възможността терористичната организация "Ислямска държава" да генерира приходи от петролни находища и местни хора, се смята, че ИД е в състояние да насочва средства за подпомагане на "терористични актове" в Ирак, Сирия и в чужбина.

Според генералния секретар на ООН терористичната организация също така насърчава финансовата самодостатъчност на мрежата си от поддръжници и последователи в Близкия изток, Африка и Азия. В Сирия се развива тайна мрежа на ИД, подобна на тази в Ирак, като зачестяват атаките в контролираните от правителството райони.

Докладът също така подчертава продължаващите опасения, породени от завръщането на бойци на ИД и техните семейства в родните им страни. Цитирани са няколко оценки от няколко неназовани страни, че средно 25% от чуждестранните бойци са били убити, а 15% са в неизвестност.

"Приблизителният първоначален брой на присъединилите се към "халифата" чуждестранните бойци е около 40 000, тези проценти означават, че между 24 000 и 30 000 от тях са живи", се подчертава още в доклада.

Гутериш заяви, че американската система е готова да помогне на страните в реинтеграцията и рехабилитацията на мъже, жени и деца, които са засегнати, особено в зоните на конфликти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във