Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Исландия се върна на световните пазари

Бярни Бенедиктсон

Гражданите, корпорациите и пенсионните фондове на Исландия получиха цялостен достъп до световните капиталови пазари от 14 март насам. Отпадането на почти всички елементи на капиталовия контрол в страната бе обявено на правителствена пресконференция в Рейкявик на 11 март. То е придружено с промяна на наредбите за валутен обмен и на изискванията за специалните резерви за притока на нови валутни средства. Решението на кабинета, оглавяван от  премиера Бярни Бенедиктсон, слага успешен край на проточилата се осем години битка за оздравяване на финансите на островната държава. Финансовата й система  колабира след срива на обременения от дългове национален банков сектор, провокиран от кризата от 2008-а. В резултат Исландия затъна в рецесия - най-дълбоката рецесия за последните над  60 десетилетия, и бе залята от мощна вълна от граждански протести.

Премахването на капиталовия контрол стана възможно благодарение на икономическия бум на северния  остров. БВП на страната се увеличи със 7.2% през миналата година главно заради подема на потреблението на домакинствата и на инвестициите, а също и на рекордния ръст на туризма. Безработицата слезе до около 3%, а инфлацията е под контрола на централната банка. Излишъкът по текущата сметка скочи до 8% от БВП през 2016-а - доста над прогнозите на икономистите, а  тази тенденция ще се запази. Исландската крона поскъпна с близо 18% към еврото през 2016-а отчасти заради по-високите лихвени проценти. Всичко това обаче е и заплаха за местната икономика да  прегрее.  Бенедиктсон пък се надява премахването на капиталовия контрол да смекчи нарастващия  натиск върху кроната и тя да започне да отслабва. 

Мечтите му започнаха да се сбъдват още в началото на седмицата, когато исландската парична единица "омекна" с 3% към единната европейска валута - до 118.44 крони за едно евро - най-големият спад за последните почти две години.

Валутният и капиталовият контрол в Исландия бяха въведени през есента на 2008-а, след като трите най-големи местни банки фалираха под бремето на дългове за 85 млрд. щ. долара. Исландската крона загуби почти половината от пазарната си оценка, безработицата достигна двуцифрени стойности, а дефицитът на финансовото министерство достигна 12% от БВП. На 28 ноември 2008-а правителството в Рейкявик въведе капиталов контрол, за да спре бягството на деноминирани в крони активи от националното стопанство, да защити националната валута, да се справи с проблемите в разплащателната сметка и да тушира шоковете за икономиката.

От юни 2015-а, когато бе "задействана" стратегия за либерализация на капиталовия контрол в три фази, до края на февруари 2017-а чуждестранните резерви на Исландската централна банка са се увеличили от около 600 млрд. крони (5.38 млрд. щ. долара) на близо 800 млрд. крони (7.18 млрд. долара) и това въпреки плащанията по чуждестранните заеми, поскъпването на кроната и валутния аукцион от юни 2016-а. Това е позволило на институцията да сключи в началото на сегашния месец  март споразумение за покупката на офшорни активи за почти 90 млрд. крони (836 млн. щ. долара) при обменен курс от 137.5 крони за едно евро. Той е с 28% по-висок от предложения през юни 2016-а по проведената тогава аналогична транзакция, която претърпя почти пълен провал. (Бел. ред. - Тези активи са притежание на чуждестранни инвеститори, които от години се опитват да ги изнесат от Исландия, но не могат заради контрола.) По оценка на централните й банкери към края на миналия месец офшорните активи са били на обща стойност от близо 200 млрд. крони, предимно краткосрочни и дългосрочни държавни облигации и други гарантирани от правителството ценни книжа. Собствениците на останалите грубо 100 млрд. крони ще бъдат поканени да ги обменят при курс от 137.5 крони за едно евро през следващите две седмици. Онези от тях, които не се съгласят с офертата, няма да могат да оперират свободно със средствата си и ограниченията да бъдат изнасяни  зад граница ще се запазят.

По оценка на анализатори въпреки мощния подем на Исландия именно тези офшорни активи за почти 1 млрд. щ. долара помрачават стопанската перспектива на страната. Голяма част от тях са притежание на Eaton Vance Corp. и на Autonomy Capital, които водят съдебни битки за собствеността си. Да не говорим, че размерът им е около 8% от БВП - доста солидно число, което в никакъв случай не е за пренебрегване. Споразуменията на Исландската централна банка с притежателите на този клас активи парира риска от мащабен отлив на офшорни крони чрез международните валутни пазари при либерализацията на капиталовия контрол.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във